Farkas Flórián nagy feltámadása: újra bevetik listavezetőként
2019. október 2. 09:24
Az országos roma nemzetiségi választáson Farkas Flórián vezeti a Lungo Drom listáját. Ez azt jelenti, hogy a kormánypárti politikust újra az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökévé választhatják.

Szeptember elején írtunk arról, hogy Farkas Flórián, a Fidesz botrányokba keveredett országgyűlési képviselője ismét pályázik az ORÖ-elnökségre.

Ehhez azonban módosítani kellene az összeférhetetlenségi szabályokat, amelyek pillanatnyilag kizárják, hogy a tisztséget parlamenti képviselő is betöltse. A másik lehetőség: ha az ORÖ vezetője akar lenni, akkor meg kell válnia parlamenti mandátumától. Egyszer már, amikor az új összeférhetetlenségi szabályok életbe léptek, és döntenie kellett a két pozíció között, Farkas Flórián az Országgyűlést választotta az országos önkormányzat helyett.

Elképzelhető azonban, hogy a Fideszben most inkább az ORÖ vezetőjeként látnák szívesen: a roma politikus, akiről jó ideig úgy látszott, az eltűnt felzárkózási pénzek miatt kegyvesztetté vált pártjában, ebben a formában kaphat még egy bizonyítási lehetőséget.

Korábban megkérdeztük Farkas Flóriánt, valóban ő lesz-e a Lungo Drom országos listájának vezetője, tervezi-e, hogy visszatér az ORÖ élére. Ha igen, megválik-e parlamenti mandátumától, vagy lát rá lehetőséget, hogy a (szükséges törvényi változtatások után) egyszerre betöltse mindkét posztot? Farkas hetek óta nem reagált.

Próbáltunk más forrásokból pontosabb információkhoz jutni, de egyelőre csak a találgatások folynak Farkas Flórián szándékairól. Elméletileg még azt sem lehet kizárni, hogy csupán „húzónévként” került fel a Lungo Drom listájára, és végül sem tagja, sem elnöke nem lesz az ORÖ-nek. Ha viszont úgy alakul, hogy az ORÖ-elnökség kedvéért elköszön az Országgyűléstől, akkor mentelmi jogát is elveszíti. Pedig a folyamatban lévő eljárások kimenetele kiszámíthatatlan: adódhat úgy, hogy szüksége lenne még erre a privilégiumra.

Azon túl, hogy Farkas Flórián listavezetőként szerepel, még annyi biztos, hogy összesen négy roma szervezetnek sikerült országos lista állítania. A Lungo Drom mellett a Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz), a Phralipe és a Roma Polgárjogi Mozgalom (RPM) küldhet képviselőket az ORÖ-be. Arról már a szavazók döntenek majd, hogy melyik szervezet hány politikussal vehet részt a 47 fős testület munkájában.

A törvény 13 nemzetiséget ismer el. A kisebbségi választásokat október 13-án, a helyhatósági választásokkal egy időben rendezik.

Hírszerkesztő nyomán

Szerző: admin