Gettót építenek Szekszárdon? – 2019 Magyarországán betonfalat építünk a romák köré?
2019. november 7. 11:36
Több roma család ma azzal keresett meg, hogy önkormányzati dolgozók telefonon tájékoztatták őket arról, hogy a Halas utca – Vasvári köz kereszteződése környékén betonfallal szeparálnák el a romákat. A tájékoztatás szerint a falat a héten felhúzzák, annak helyét már ki is jelölték.

A Facebookon vonja kérdőre Szekszárd polgármesterét Bomba Gábor önkormányzati képviselő, az Éljen Szekszárd Egyesület vezetője a romák lakta Halas utcában épülő fal miatt.

“Polgármester Úr, mi készül a Halas utcában?

Több roma család ma azzal keresett meg, hogy önkormányzati dolgozók telefonon tájékoztatták őket arról, hogy a Halas utca – Vasvári köz kereszteződése környékén betonfallal szeparálnák el a romákat. A tájékoztatás szerint a falat a héten felhúzzák, annak helyét már ki is jelölték.

A romák elmondása szerint korábban oda több alkalommal is vasoszlopokat telepített az önkormányzat, de a romák azt felszedték, mivel azon az úton járnak a kórház és a városközpont felé. A panaszosok szerint több alkalommal is tiltakoztak az oszlopok kirakása ellen, de sem a polgármester, sem más önkormányzati munkatárs nem hallgatta meg őket. Ma újra betelefonáltak, ekkor közölték velük, hogy betonfal épül az utcában.

A kifogástevők szerint a fal épp a romák és a nem romák házait választanák el egymástól, így míg a nem romák ingatlanjának ára emelkedne a keletkezett zsákutcában, a romáké lezuhanna a fal hatására amellett, hogy a közlekedésük is nehezebbé válna.

Tekintettel arra, hogy a romáknak adott információ szerint az utcát elzáró fal a héten felépül, viszont a képviselőtestület csak a vasárnapi újraválasztás eredményének megállapítását követően állhat fel, más lehetőség hiányában itt a Facebook nyilvánossága előtt kérdezem Ács Rezső polgármestertől, milyen szándékból épül a romákat elzáró fal a Halas utcában, ki döntött erről és kikérték-e a döntés előtt az ott lakók véleményét. Várom válaszát!

Üdvözlettel:

Bomba Gábor, az ÉSZ képviselője”

Vasoszlopokkal zárja el a szekszárdi önkormányzat a romák lakta utcát

Oszlopokkal zárnák el a romák lakta városrész egyik utcáját Szekszárdon. Az önkormányzat szerint erre a forgalom lassítása érdekében van szükség, a lakók azonban úgy vélik: az oszlop-sor megnehezítené az életüket, ugyanis nehezebben jutnának el a kórházba és a városközpontba. Ráadásul a mentőknek is kerülniük kellene, ha a romák lakta városrészbe kapnak riasztást.

Az önkormányzati választás előtt néhány nappal jelentek meg az utcát lezáró vasoszlopok Szekszárd romák lakta városrészének határán, megdöbbentve az ott élőket.

„Fogalmam sincs, milyen megfontolásból. Nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy a romákat elrekesszek” – mondta az egyik helyi lakos.

A roma es nem roma közösség tagjai itt békében élnek egymással, a helyiek ráadásul innen közelítik meg a kórházat, óvodát, iskolát - a vasoszlopok miatt azonban csak két kilométeres kerülővel jutottak el az intézményekhez. Ki is szedték az oszlopokat, ezután újabb meglepetés érte a lakokat: „Én úgy értesültem erről a dologról egy önkormányzati dolgozótól, hogy ide betonfalat akarnak húzni a magyarok es a cigányok köze. Ugyanis zsákutca tábla van kitéve...”

A környéken gyorsan elterjedt a betonfal-építés híre, hatalmas felháborodást kiváltva a helyiekből, akik értesítettek az Éljen Szekszárd Egyesület képviselőjelöltjét.

"Ezáltal, hogy el vannak különintve, az ő ingatlanjuknak az árát meg lejjebb veri, illetve a mellette levő - ahogy a romák fogalmaznak - magyaroknak is az ingatlan értékét álabb szorítja" - állítja Faragó Zsolt, az Éljen Szekszárd! Egyesület képviselőjelöltje.

A helyi roma kisebbségi önkormányzat képviselői - a hivatalos dokumentumokból - úgy tudjak: nem épül betonfal az utcában.

”Megalakul az új bizottság, akkor majd döntenek arról, hogy ide fekvőrendőrt raknak le, hogy megakadályozzak a baleseteket” – nyilatkozta Kovács Béla, a Roma Önkormányzat főtanácsosa.

A betonfal-építés tervét az önkormányzat is cáfolta, ám a Városfejlesztési és üzemeltetési igazgatóság vezetője szerint fekvőrendőrről sincs szó. Märcz László híradónknak azt mondta: az illetékes bizottságban – a lakók kérésére – egyhangú döntés született a vasoszlopos lezárásról.

„Szekszárdon az utak üzemeltetése a gazdasági és pénzügyi bizottság hatáskörébe tartozik, ők hoztak egy ilyen döntést, hogy a Halas utcát egyirányúsítsuk, és válasszuk le a Vasvári utcától úgy, hogy a gyalogos közlekedés természetesen zavartalanul folyhasson”– állítja Märcz László, a Városfejlesztési és üzemeltetési Igazgatóság igazgatásvezetője.

atv.hu

Szerző: admin