Gigatüntetés lesz? 14 helyen demonstrálnak a kormány ellen
2018. április 14. 08:32
Tüntetések sorozatára készülnek a szombati kormányellenes demonstráció szervezői, akik elsősorban a választási rendszer miatt nem fogadják el a Fidesz győzelmét.

Azt mondják, hogy egy polgári engedetlenségi mozgalmat is elindítanak, egészen a Nemzeti Együttműködés Rendszerének leváltásáig.

A hétvégén összesen 14 helyszínen lesz megmozdulás, köztük külföldön is. Budapesten több BKK-járat közlekedése is változik a demonstráció miatt.

Az utolsó feladatokat beszélik meg a szombati tüntetés főszervezői. Azt mondják, hogy amikor meghirdették az eseményt, nemcsak vidéki nagyvárosokból jelezték nekik, hogy a budapestivel párhuzamosan szimpátia demonstrációt tartanának, hanem külföldről is. A legnagyobb közösségi oldalon eddig 34 ezren jelezték, hogy részt vesznek rajta, emellett százezren jelölték azt, hogy érdekli őket a tüntetés.

A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP is részvételre buzdítja szimpatizánsait. Hiába jelezte több ellenzéki párt is, hogy felszólalnának a rendezvényen, erre a szervezők nem adtak engedélyt.

A választási eredmények ejtették kétségbe a 21 éves egyetemistát, Lányi Örsöt, akkor döntötte el, hogy tennie kell valamit. Úgy fogalmazott, „nekem még előtte soha életemben nem fordult meg olyan gondolat a fejemben, hogy külföldre menjek, mert én nagyon szeretem a hazámat, de most ahogy így láttam a demokrácia az így elesik itthon, teljesen elszomorodtam és tulajdonképpen ez a frusztráció indította el bennem ennek a csoportnak az ötletét.”

„A Soros-hálózat válogatott katonái a 2017-ben rendezett hamburgi G20 csúcstalálkozó elleni tiltakozás mintájára akarják szombat este lángokba borítani fővárosunkat.” Ezzel a bevezetővel jelent meg az Origo egyik cikke a szombati demonstrációról.

A szervezők azonban állítják, erőszakmentes lesz a tiltakozás. Homonnay Gergely azt mondta, „nagyon békés, méltóságteljes tüntetés lesz, lesznek benne vicces elemek is.” A főszervező hozzátette, „elsősorban fel akarjuk nyitni az emberek szemét arra, hogy itt elérkezett a pont most ma Magyarországon, amikor itt állunk a diktatúra kapujában és azt kell mondjuk, hogy elég, különben beszántanak bennünket.”

"Magyarországon továbbra is természetesen szólásszabadság van, mindenki szabadon tüntethet, elmondhatja a véleményét, bármi is az. Mi egyet szeretnénk kérni mindenkitől, hogy bármilyen megmozdulás, bármilyen véleménynyilvánítás maradjon meg békésnek.” Ezt már Hidvághi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója nyilatkozta a tüntetésekkel kapcsolatban.

A rendőrség is nagy erőkkel készül, a tüntetés útvonalát a már megszokott módon bekamerázták.

A budapesti demonstráció este fél hatkor kezdődik.

Az Operaház előtti gyülekező után az emberek az Andrássy út–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca útvonalon vonulnak majd a Kossuth térre.

atv.hu

 

Szerző: admin