Gyászolják és visszavárják a CEU-t – így reagált az ellenzék az egyetem költözésére
2018. december 4. 16:41
Az ellenzéki pártok egyhangúlag elítélően reagáltak arra a hírre, hogy a CEU 2019 szeptemberében minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el. A Momentum gyertyagyújtással emlékezett az egyetem budapesti jelenlétére.

Az MSZP részéről Hiller István hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az egyetem lépése az elmúlt hetek történései alapján nem meglepő, de szomorú és logikus. A „rombolás diadalnapjáról” beszélő politikus kijelentette, hogy az intézmény ügye már másfél éve, a felsőoktatási törvényhez benyújtott módosító javaslattal eldőlt. Az ítélet hamarabb megszületett, minthogy megtartották volna a tárgyalást – mondta.

Egy percig sem szakmai ügyről volt szó, hanem politikairól – ismertette álláspontját az Országgyűlés szocialista alelnöke. Az egyetem ugyanis mindent teljesített, amit a magyar kormány, illetve a módosított felsőoktatási törvény előírt számára – hangsúlyozta. A mostani eset Hiller szerint több, mint az akadémiai és kutatási szabadság megsértése –  hétfőn egy olyan intézményt űztek el, amelyet egy szövetséges ország is elismert, ilyen a rendszerváltozás óta nem történt Magyarországon – tette hozzá. Amennyiben a diplomáciában a nemkívánatos személyt persona non gratának nevezik, akkor hétfőn új kifejezés született, a kormány bevezette a „nem kívánt egyetem”, azaz az „universitas non grata” elnevezést – fogalmazott.

A Párbeszéd mélységesen elítéli, hogy az Orbán-kormány kidobta az országból Magyarország legsikeresebb és legfontosabb felsőoktatási intézményeinek egyikét. Ezzel Orbánék – akik között bőven találunk CEU-n végzett politikusokat – beleütötték az utolsó szöget az oktatás és a tudomány szabadságának koporsójába –írták mai közleményükben.

A magyar kormány a CEU Bécsbe üldözésével kiírta magát a demokráciák közösségéből: politikailag motivált alapon zárat be és privatizál egyetemeket, korlátozza a diákok oktatáshoz való jogát, tudatosan teszi tönkre a magyar oktatási rendszert.

Az LMP azt emelte ki, hogy utoljára a kommunizmusban zártak be Magyarországon egyetemet. A CEU elüldözése szerintük az európai értékek elárulása, egyszerre csapás a magyar tudományos életre és felsőoktatásra. A párt szerint az Orbán-kormány már sosem mossa le magáról, hogy a nemzeti érdeket semmibe véve, politikai alapon lehetetlenített el egy jól működő, sikeres egyetemet, ami már eddig is magyar fiatalok ezreit tartotta itthon. Az LMP hazavárja a CEU-t Budapestre – tették hozzá.

A Momentum Költözik a CEU – Megemlékezés a szabad oktatásról elnevezéssel szervezett eseményt hétfő estére, amelyen több tucat résztvevő gyújtott gyertyát a távozó egyetem emlékére. A megemlékezésen ott volt a párt elnöke, Fekete-Győr András is, aki a Mércének arról beszélt, hogy elvesztettük a korszerű tudás egyik bástyáját, és ezt gyászolják most az esemény résztvevői.

A politikus elsősorban azoknak a rektoroknak, dékánoknak, felsőoktatási vezetőknek felelősségét firtatta , akik nem emeltek szót társintézményük elüldözése ellen, és akiknek szerinte egységesen kellett volna fellépniük, és azt mondani, hogy addig nem oktatnak, amíg a kormány alá nem írja az ominózus államközi megállapodást New York állammal, amely biztosította volna a CEU hazai működését.

Fekete-Győr András arra is rámutatott, hogy Európában utoljára 1943-ban, a nácik által megszállt Oslóban zárattak be egyetemet.

Bogatin Bence

„Attól félek, a CEU elűzése csak a kezdet, és még sokkal rosszabb dolgok történnek majd”

Apátia és csalódottság jellemezte azokat hallgatókat, akiket sikerült megszólaltatnunk egy nappal azután, hogy eldőlt, a CEU-nak el kell hagynia Magyarországot. A diákok az elmúlt hónapok eseményei után már dühösek sem tudnak lenni, és nem csak azért, mert ők még Magyarországon fejezhetik be a tanulmányaikat.

„Attól félek, a CEU elűzése csak a kezdet, és még sokkal rosszabb dolgok történnek majd!”

December 3-án eldőlt: a CEU amerikai diplomát adó képzéseit Bécsbe telepíti át. Az egyetem 2019. január 1-től már nem is vehet fel a diákokat, minden új tanulót az osztrák fővárosban fogad jövő év szeptemberétől.

Michael Ignatieff, a CEU rektora elmondta, bár minden törvényi feltételt teljesítettek, a magyar hatóságok mégsem írták alá maradáshoz szükséges megállapodást.

A diákok többségének életét nem befolyásolja már, hogy az egyetem Ausztriában folytatja, hisz azok a hallgatók, akik Budapesten már megkezdték tanulmányaikat, itt is diplomázhatnak. Az események láncolata és mögöttes jelentése viszont szülőhelytől vagy a választott szaktól függetlenül mindenkit aggasztott.

„Sokkolt”

„A szituáció már hónapokkal ezelőtt sem volt kellemes, sejtettük, hogy mi történik majd, a bejelentés mégis sokkolt. Nem gondoltam, hogy ilyen Európában, Magyarországon megtörténhet. Földhöz vágott a hír, hogy a CEU-nak költöznie kell. Én ráadásul genderszakra járok, szóval kíváncsian várom, mit hoz a jövő”- nyilatkozta az atv.hu-nak Albina, aki Üzbegisztánból érkezett az egyetemre.

A lány hozzátette, bár vannak információi arról, hogy miért kell az egyetemnek elköltöznie, még mindig nem érti teljesen, mi miért történhetett, és így van ezzel több ismerőse is. „Nagyon szomorú történet ez…”- tette hozzá.

A „szomorú” szó szinte minden, az atv.hu által megkérdezett hallgatónál előkerült, a brazil Lauko is így jellemezte a hangulatát. „Szomorú vagyok. Egyszerre tartom hihetetlennek és nevetségesnek az egész eljárást. Én idén kezdtem, szóval elméletileg maradhatok, de igazából nekem mindegy, hogy Ausztriában vagy Magyarországon tanulok, az idáig vezető folyamatokat viszont nagyon nyugtalanítónak találom.”

„Magyarország nagyon rossz irányba halad”

Két CEU-n tanuló magyar diákkal is sikerült beszélnünk, nekik már határozottabb véleményük volt a „big picture”-ről. „Ahogy az idő haladt előre, és egyre biztosabbá vált, hogy semmiféle külső hatás nem éri majd a kormányt, ami miatt megváltoztatná a véleményét, egyre inkább beletörődtem a helyzetbe, végül maga a bejelentés már nem is zaklatott fel annyira. Szinte az összes tüntetésen részt vettem, a demonstrálók számán is végig lehetett követni, hogyan fogy el a remény”- mesélte a budapesti András, aki idén végez, tehát őt biztosan nem érintik a változtatások.

A politikatudományt hallgató, szintén budapesti Pált is inkább a politikai csatározások zavarják, mintsem az egyetem elköltözése. „Magyarország nagyon rossz irányba halad… Attól félek, hogy a CEU elűzése csak a kezdet, és még sokkal rosszabb dolgok történnek majd. Viszont azt is gondolom, hogy ez a CEU-nak egy új kezdet, az egyetem nagyon sok jó dolgot ér el majd Bécsben is”- mondta el a hallgató. Ő még elárulta a nevét, de többen nem szerették volna, még a keresztnevüket sem fedték fel.

„It’s a memento”

Az egyik Indiából érkezett diák elmondta, véleménye szerint ez a döntés több tanulót is eltántorít majd a jelentkezéstől, függetlenül attól, mennyire jónak tartják az egyetemet. Ennél többet nem kívánt mondani, mivel, ahogy fogalmazott: „elfogytak a szavak…” Szintén neve elhallgatását kérte a barátja, aki, bár elárulta, hogy kisebbségpolitikát hallgat, nyilatkozni nem akart, csak a mécsesekre mutatva üzent: „It’s a memento…”

Ott jártunkkor egy idős házaspár is hozott két mécsest, ők a Vörösmarty téri karácsonyi vásárt hagyták ott egy időre, hogy kifejezzék az együttérzésüket. Ezzel a két darabbal maximum százra nőhetett a kihelyezett mécsesek száma, ami alátámasztja a diákok véleményét, miszerint egyre inkább elfogyott a hallgatók és a szimpatizánsok lendülete és a hétfői bejelentés igazából csak pontot tett az ügy végére. Az egyik ügy végére.

Bíró Péter

 

 

 

 

Szerző: admin