Három álomszép magyar vidék, ami korábban Európa Diploma-díjat kapott
2018. október 10. 11:32
Három gyönyörű magyar helyet Európa kiemelt értékének választotta az Európa Tanács. Az első Ipolytarnóc az "ősvilági Pompei", a második plisi len, a harmadik pedig a tihanyi őslevendulás.

Az Európa Diploma-díjat 1965-ben azért hozták létre, hogy a kontinens viszonylatában is fontos, kiemelt értékeket elismerjék. A választás biológiai, geológiai, illetve  tájképi szempontok alapján történik, és az Európa Tanács miniszteri tanácsa dönt.

Európa-szerte 26 ország hetven helyszíne kapta már meg a rangos díjat, melyek között három magyarországi vidék is helyet kapott. Noha rengeteg olyan csodás terület van, ami ugyancsak az ország büszkesége, a három különlegesség vitathatatlanul a legszebbek közé tartozik.

Az sorban az első az Ipolytarnóci ősmaradványok.

A határ menti Ipolytarnócot ötszáznál is kevesebb fő lakja, mégis egy különleges csoda köthető a községhez. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület egy 1944 óta védett őslénytani lelőhely, amit az ősvilági Pompeiinek is szokás nevezni, hiszen a földtani emlékeket egy 20 millió évvel ezelőtti vulkánkitörés őrizte meg az utókornak.

Sok egyéb mellett ősfenyők, megkövesedett ősállatlábnyomok, levéllenyomatok, cápafog-, delfincsontmaradványok is megtekinthetők Ipolytarnócon.

A terület 1995-ben kapott Európai Diplomát. Az alap sétáló belépőjegy ára félszáz  forint, de további kiegészítőjegyeket is érdemes váltani például a Lombkorona ösvényre, a 4DX-mozira vagy a vezetett geológiai túrákra.

A Szénások a Budai-hegységben tett túrák kedvelt célpontjai, melyek egy részén az Országos Kéktúra is áthalad. Az alapkőzete dolomit, de nemcsak geológiája és felszínformái miatt fontos a terület: sziklagyepein, különösen a Kis- és a Nagy-Szénás lankáin fordul elő a világon egyedülálló pilisi len

A Nagykovácsi szomszédságában található Szénás-hegycsoport ugyancsak 1995-ben kapta meg az Európa Diplomát és a vele együtt járó védettséget.

A Budai Tájvédelmi Körzethez tartozó területen mesés túraútvonalak vezetnek végig, ahonnan szép panoráma tárul a környező hegyes-völgyes vidékre. A Tihanyi-félsziget vulkanikus képződményei Tihany tájképi adottságai és őslevendulása mellett vulkanikus képződményei, gejzírmezeje miatt is kiérdemelte a rangos elismerést. A félsziget délnyugati erdeje, a Szarkádi-erdő és a Belső-tó között található terület sziklái, gejzírkúpjai 3 millió évvel ezelőtt keletkeztek vulkáni utóműködés során.

A félsziget egyébként az első magyarországi tájvédelmi körzet részeként már 1952-ben védettséget élvezett, ma egyes részei a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartoznak. A nagyszámú, különös geológiai emlékeket őrző terület 2003-ban kapta meg az Európai Diploma-díjat.

Tamás Katalin 

Szerző: admin