Hétfőtől 93 itthoni kórházban lesznek katonák
2020. november 16. 14:17
A honvédelmi miniszter kiemelte: a katonák nem olyan feladatot látnak el, amihez egészségügyi szakmai képzettség kell, elsősorban fizikai, logisztikai munkákat végeznek majd, segítenek a hőmérőzésben is. Fő feladatuk, hogy az egészségügyi dolgozók leterheltségét csökkentsék - jelentette ki.

Szólt arról is, hogy a köznevelési intézményekben az őszi szünetben végzett fertőtlenítési feladatok óta számos további helyről érkezett erre vonatkozó kérés a honvédséghez.

A fertőtlenítési feladatokat folyamatosan végzik a katonák, köztük önkéntes tartalékosok is. Emellett a katonák határbiztosítási, határzárási feladatokban és a humanitárius korridorok biztosításában is részt vesznek - közölte a miniszter.   

Benkő Tibort kérdezték arról is, hogy Karácsony Gergely főpolgármester és Juhász Ferenc volt szocialista honvédelmi miniszter is nemtetszését fejezte ki a fegyverrel járőröző katonák miatt.

Erre reagálva a honvédelmi miniszter elmondta: a katonának felszereléséhez tartozik az egyéni fegyverzet. A szolgálati szabályzatok 1974-től kezdve kimondták, és a 2005-ös HM-utasítás is azt rögzíti, hogy a katona az őrszolgálatot, a járőrfeladatot egyéni felszerelésben kell, hogy végrehajtsa. Ebben semmi új nincs - tette hozzá a miniszter.

Mint megírtuk, szerdán az Operatív törzs ülése után és a kormányülés előtt jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök egy videóban, hogy Pintér Sándor belügyminiszterrel és Benkő Tibor honvédelmi miniszterrel egyeztetett a hadsereg bevonásáról a közrend és a kijárási tilalom fenntartásába. Illetve ott, ahol lehetséges, az egészségügyre nehezedő teher viselésébe is.

"A katonáink most nem háborúban fogják védeni a hazát, hanem besegítenek a rendőrségnek, besegítenek a központi közigazgatásnak, és besegítenek az egészségügyi ellátásnak is. Ott, ahol erre egyébként a belügyminiszter és az „egészségügyi miniszter” szerint szükség van – jelentette ki a kormányfő.

MTI

Szerző: admin