Jobbik: anyagilag megsemmisült a párt
2018. január 9. 10:34
Volner János, a Jobbik frakcióvezetője és alelnöke az ÁSZ bejelentése után azt mondta, hogy Orbán Viktor meg akarja szüntetni a pártot. Tizenöt napja van a pártnak befizetni a 331 millió forintot. Vona Gábor is megszólalt az ügyben, idézzük őt: "Nem fogjuk kifizetni önként az ÁSZ bírságát".

Volner azt mondta, azért szállt rájuk a számvevőszék és a Fidesz, mert ők az egyetlen kormányváltó erő.

Sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, szerinte a többiek, a baloldali pártok vagy gyengék, vagy a Fidesz zsebében vannak, csak a Jobbik maradt. Az Állami Számvevőszék hétfőn közölte, a Jobbiknak 15 napja van befizetni a 331 milliós büntetést.

A pártnak Volner szerint nincs pénze kifizetni ezt, ezért is indítottak közösségi gyűjtést, amit most megpróbálnak felpörgetni, eddig 50 millió forintjuk gyűlt így össze. Arról még nincs elnökségi döntés, hogy mikor és hogyan fizetnek, mi lesz az összegyűjtött pénz sorsa.

A Jobbikot megsemmisítette anyagilag ez a döntés, nincs pénzük kampányolni. Szakértőik pedig éppen ezért átmenetileg nem kapnak fizetést.

Ez egy koncepciós eljárás, amelynek a Jobbik megszüntetése a célja.

Azt mondta, a mostani számvevőszéki határozat csak arról szólt, hogy az Állami Számvevőszék a kormánypárt zsebében van.

A Fidesz pedig szerinte retteg a kormányváltástól és az elszámoltatástól. Jogorvoslatra nincs mód, de keresik azokat a fórumokat, ahová fordulhatnak.

Volner üzent az Állami Számvevőszék vezetőjének is: "ne hajtsa nyugodtan álomra a fejét".

Szerinte ugyanis a döntésért Domokos László ÁSZ-elnök, korábbi Fidesz-politikus a felelős!

Hírkereső

Titkolja a Számvevőszék, mi alapján büntetik a Jobbikot

A Magyar Nemzet készített interjút Horváth Bálinttal, az Állami Számvevőszék szóvivőjével. Azt akarták megtudni, pontosan mi alapján számolta ki az állami szerv a Jobbik 331 milliós büntetését, amit a pártnak két héten belül kell átutalnia. 

A kérdezz-felelek gyakorlatilag végig arról szól, hogy a lap próbálja megtudni, mi alapján kalkulálta ki az ÁSZ a végösszeget, a szóvivő pedig próbálja kikerülni a konkrét választ.

Horváth Bálint szerint azzal hogy a Számvevőszék módszertana elérhető, az ÁSZ minden fontos információt nyilvánosságra hozott, ráadásul a Jobbik maga nem cáfolta a tényállásokat, csak a jogalapját kifogásolják. Ellenvetéseiket nem fogadta el a pénzügyi ellenőrző szerv. 

Addig világos a történet, hogy az ÁSZ szerint a Jobbik a mindenki számára elérhető piaci árnál lényegesen olcsóbban rendelt plakátokat. 

"A valós ár és a Jobbik által igénybe vett ár különbsége a 331 millió forint. A Jobbik azzal, hogy ezeket a megrendeléseket lényegesen a piaci ár alatt vette igénybe, ekkora összegű tiltott vagyoni támogatást kapott cégektől"  - foglalja össze a lényeget Horváth Bálint. 

Az ÁSZ az "ellenőrzési bizonyítékokat" nem hozza nyilvánosságra, csak annyit árul el, hogy  'azokról a dokumentumokról, szerződésekről, számlákról van szó, amelyek az ÁSZ ellenőrzésének a látókörébe kerültek", ezekkel pedig "egy hatóság fordult az ÁSZ-hoz."

Rényi Pál Dániel/Magyar Nemzet

Vona: Nem fogjuk kifizetni önként az ÁSZ bírságát

Nem fogja kifizetni önként a Jobbik az Állami Számvevőszék gigabírságát – ezt közölte a párt elnökségi ülése után Vona Gábor. A Jobbik azt is fontolgatja, hogy nemzetközi jogi fórumokhoz fordul a büntetés miatt. Az ATV Híradónak nyilatkozó adószakértő szerint egyébként a NAV nem tudja a választás előtt leemelni a Jobbik számlájáról az összeget, az ugyanis alaptörvény ellenes lenne.

Még december közepén szervezett tüntetést a Jobbik a Fidesz székház elé az ÁSZ döntése miatt. Itt nemcsak az ÁSZ elnökének korábbi fideszes politikus Domokos László lemondását követelték, hanem a miniszterelnök távozását is.

„Ma végérvényesen eldőlt, hogy Orbán Viktor meg akarja szüntetni az egyedüli kormányváltó erőt, a Jobbikot." Igy reagált Jobbik még hétfőn a Jobbik az ÁSZ határozatára, miután 15 napos határidőt szabtakt a 331 milliós büntetés befizetésére.

Idén január elsejétől az adóhatóság lett a véghrehajtási hatóság. Ez azt jelenti, hogy a NAV dönti el, mikor és hogyan kezd el behajtani egy követelést, vagyis mikor fizetteti be a büntetést a Jobbikkal. Ráadásul a NAV-nak figyelembe kell vennie az arányosság elvét, amely jelen esetben Jobbikra nézve  a legkisebb mértékű korlátozással kell járnia.

Vagyis az adószakértő szerint a  választások előtt kizárt, hogy Jobbiknak fizetnie kell. Angyal József úgy látja, "nincs arra jogi lehetősség, hogy inkasszó kerüljön a Jobbik bankszámlájára, addig is a választási kampányban a pénzeket folyósítani kell , ezt ő jogszerűen elköltheti, vagyis alaptv-ben rögzített célokat sértene az adóhatóság, ha eljárna ebben az ügyben."

A szakértő szerint nemcsak a választások után sem biztos, hogy a a pártnak ki kell fizenie a teljes büntetést. „Az, hogy most elutasították a Jobbik érveit, nem jelenti azt, hogy a végrehajtási eljárásban nem találnak olyan méltányolható indokot, ami alapján azt mondják, hogy mégsem 600 millió, hanem csak 100 milliót kérünk ezt is csak féléves halasztás után.”

A Jobbik mellett fizetnie kell az Együttnek a DK-nak, az LMP-nek és a Liberálisoknak is, mert az ÁSZ szerint olcsón béreltek irodát. Ők már bejelentették, hogy nem fizetnek.

Ma a számvevőszék az MTI-vel azt közölte, DK 8,2 millió, az MLP pedig 6,1 millió forint tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, amelyet 15 napon belül be kell fizetnie a központi költségvetésnek.

Varjú László, a DK alelnöke a bírságról az ATV Start című műsorában arról beszélt, "a Fidesznek a kezében olyan eszközök vannak, amelynek a végén kicsikarják a kezünkből és elveszik, de éppen az a céljuk, hogy a választások előtt ellehetetlenítsék a demokratikus ellenzéki oldalt.”

Szabadai Viktor, a Liberálisok budapesti választmányának az elnöke elmondta, arra kértünk valamennyi ellenzéki pártot, tárja a nemzetközi közvélemény elé, hogy az ÁSZ milyen gyakorlatot folytat.

Az Együtt elnöke pedig ismét az Állami Számvevőszék épülete előtt követelte, hogy dokumentumokkal indokolja meg az ÁSZ, miért szabott ki a büntetést a pártra.

atv.hu

Vona Gábor: Vagy én kerülök börtönbe, vagy Orbán Viktor

Nem fogja kifizetni önként a Jobbik az Állami Számvevőszék gigabírságát – közölte a mai elnökségi ülésen született döntést Vona Gábor. A Jobbik elnöke az mno.hu szerint úgy fogalmazott: „jöjjön, aminek jönnie kell”.

Vona azt állítja, Orbán Viktor áll az egész ÁSZ-büntetés mögött. Azt sem tartotta elképzelhetetlennek, hogy az eljárás vége az lesz, hogy a Jobbik vezetői börtönbe kerülnek. 

A 2018-as választások tétjét úgy egyszerűsítette le, hogy vagy Orbán Viktor kerül börtönbe, vagy Vona Gábor. 

A Jobbik nincs egyedül:

Az LMP azt mondja, nem fizeti be a 8,8 millió bírságot, amelyet túl olcsó irodabérletükért kaptak.

A DK a hasonló indoklással kiszabott 16 milliós sarcot szintén nem fizeti be.

Bírságot kapott még a Párbeszéd és a Liberálisok is. 

Eddig egyedül az Együtt jelentette ki, hogy befizeti a saját, 16 milliós büntetését. Szigetvári Viktor választmányi elnök azt írja, előállhat olyan helyzet, hogy nem lesz más választásuk. 

Az Együtt még nem kapta meg az ÁSZ fizetési felszólítását, de ha a Jobbikhoz hasonló feltételeket kapnak, és nem engedelmeskednek, akkor az ÁSZ inkasszó alá vehetné a számlájukat, ami viszont a kampányköltéseiket veszélyezteti. 

„Nem vagyunk abban érdekeltek, hogy a kampánypénzünket érje az inkasszó. Ezért bár hiszünk az igazunkban, nem csalunk egy forintot se, az irodánkat az ÁSZ által korábban ellenőrzött módon, tisztességgel béreljük, tisztességes áron, de ha mégis megbüntetnek, akkor ugyan önként nem hajtjuk a fejünk a nyaktiló alá és nem működünk együtt, de a kampánypénzek utalása előtt rendeznünk kell a büntetést, különben újabb ellehetetlenítő kampány indulhat ellenünk (is).”

Urfi Péter 

 

 

 

 

 


Szerző: admin