Karikó Katalint Orbán Viktor valóban személyesen hívta fel telefonon.
2021. január 5. 13:46
Karikó Katalin elárulta, miről beszéltek Orbán Viktorral.

„A miniszterelnök udvarias volt, érdeklődő, tanácsot kért. Örült, hogy a vakcina véget vet a járványnak” – nyilatkozta a világhírű magyar biokémikus a Szeretlek Magyarországnak a Ripost beszámolója szerint.

Orbán Viktor vasárnap reggel a Kossuth Rádióban „kisújszállási asszonyságnak” nevezte Karikó Katalint, akinek a szabadalma alapján fejlesztettek ki több Covid-19 elleni védőoltást is.

 

A lap beszámolója szerint a világhírű biokémikus a Szeretlek Magyarországnak azt mondta, ez mások vitája és hozzátette: nem szeretne nyilvánosan semmilyen nyilatkozatot tenni "asszonyság-ügyben".

Karikó Katalint Orbán Viktor valóban személyesen hívta fel telefonon. 

A miniszterelnök udvarias volt, érdeklődő, tanácsot kért. Örült, hogy a vakcina véget vet a járványnak. Elmondta, hogy az ország felkészült, és van elég -70°C fokos tárolási lehetőség. Nagy együttérzéssel beszélt a vírusfertőzésben elhunytakról és rokonaikról. Beszélt a gazdaságról, a vidékről, Kisújszállásról - árulta el a telefonbeszélgetés részleteit Karikó Katalin.

Orbán Viktor egy vasárnapi rádióinterjújában arról beszélt a védőoltás kifejlesztésével kapcsolatban, hogy ugyan egy német professzor is „benne van ebben a dologban, de legtöbben magyarok dolgoznak a kutatásban”, ezért „kis túlzással, de nyugodtan mondhatjuk, hogy ez egy magyar vakcina, amerikai pénz és magyar ész van benne”.

Karikó Katalin szerint az utóbbi kijelentés talán most nem túlzás.

Pardi Norbert volt, aki először publikálta azt (Drew Weissmannal és velem közösen) hogy a módosított mRNS jó vakcina. Pardi Norbertnek nagy szerepe van abban, hogy a módosított mRNS-ből vakcina lett.

Norbert pedig magyar, kisújszállási. Úgyhogy igazság szerint őt is megilleti az elismerés. És még nem is szóltam a BioNTech-nél dolgozó magyar kollégáimról, Boros Gáborról és Szabó Gáborról, akik sokat tettek azért, hogy a mi vakcinánk ilyen hatásos lett.

Természetesen ahhoz, hogy a vakcina gyorsan elkészüljön sok ezer kutató és szakértő munkája kellett: Ugur Sahin, aki gyorsan ráérzett, hogy lépni kell, aki létrehozta a céget és rendíthetetlenül dolgozik, a Pfizer az infrastruktúrájával... és hát kellettünk mi, akik olyan szintre hoztuk a technológiát, hogy alkalmazható volt a bevetésre.

Persze szeretünk túlzásokba esni, de most azt mondani, hogy magyar ész volt benne, talán nem túlzás - fogalmazott.

szm.hu

 

 

 

Szerző: admin