Kásler: Magyarországon a betegségek megelőzése a cél
2018. június 29. 08:23
Fertőzés megelőzés a hazai kórházakban.

Az öt nemzeti programra épülő népegészségügyi program évtizedekre meghatározza majd a magyar egészségügy fejlődését, a rendszer középpontjában pedig a betegségek megelőzése és az egészség megtartása szerepel - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere.

Kásler Miklós azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy szerdán benyújtották az országos intézetek vezetői a keringési, daganatos, mozgásszervi és gyermekkori betegségek, valamint a mentális zavarok megelőzését és kezelését szolgáló nemzeti egészségprogramokat.

A miniszter úgy fogalmazott, a megelőzés már akkor elkezdődik, amikor "az édesanya áldott állapotba kerül", aztán folytatódik a bölcsődében, az óvodában és az iskolában is. Hozzátette, olyan szemléletet és környezetet szeretnének kialakítani, amely az egészséges életmódot természetessé teszi.

A betegségek megelőzése és az egészség megtartása a cél

Közölte, az öt nemzeti program mellett dolgoznak az alap- és a sürgősségi ellátás fejlesztésén, valamint már elkészült a kórházi fertőzések megelőzését célzó tervezet. Minden kórházban létrehoznak egy olyan infektológus csoportot, amely folyamatosan ellenőrzi a fertőzéseket, valamint gondoskodik arról, hogy a megelőzés szabályait betartsák.

Kásler Miklós a Kossuth Rádió "180 perc" című műsorában arról beszélt, hogy az 1993-ban indult és azóta Európában mintaértékűvé vált nemzeti rákkontrollprogram adta a gondolatot, hogy minden lényeges betegségcsoportban kialakítsanak egy nemzeti programot. A kórházi fertőzések kapcsán a miniszter jelezte, Európában szinte egyedülálló fertőzésmegelőzési szisztémát szeretnének kialakítani. Állítása szerint az erről szóló miniszteri rendelet nemsokára megjelenik.

"Az egészségügy feltámasztásához szükséges két feltétel közül a karizmatikus hadvezér még csak meglenne, ám a fegyverzete igencsak hiányos" - kommentálta Kincses Gyula szakértő a 2019-es költségvetés egészségügyi ágazatot érintő számait. 

Hírkereső nyomán

Szerző: admin