Kásler Miklós újabb ötlete
2018. október 11. 08:15
Kásler Miklós humánerőforrás miniszter szerint kell egy magyarságkutató intézet, hogy fény derüljön a valóságra a türk-finnugor vitában.

Nemsokára az Orbán-kormány elé kerül az úgynevezett Magyarságkutató Intézet terve – derül ki abból az interjúból, amelyet Kásler Miklós humánerőforrás-miniszer adott a Magyar Időknek. 

A tárcavezető azzal indokolta az intézmény megalapítását, hogy a történészek, régészek, nyelvészek, néprajzkutatók, antropológusok és más tudományágak képviselői ma elbeszélnek egymás mellett, az egyik képviselői nem veszik figyelembe, amit a másik tudományág bizonyít.

A Magyarságkutató Intézetben azonban „meghatározott célok mentén” kellene folytatni a kutatást.

– Ezzel véget vethetnénk a régi türk-finnugor hipotetikus eredet- vagy nyelveredetvitának, és fény derülhet a tudományosan megalapozott valóságra – jelentette ki a politikus.

Kásler beszélt arról is, nem érzékel kultúrharcot Magyarországon, de mindenfajta túlzott befolyást meg kell szüntetni. Ennek a szükségét a következő, kissé hajmeresztő állítással magyarázta: "az elmúlt évtizedekben gyakorlattá vált, hogy egyesek megmondták, ki a tehetséges és ki nem az. Ezek a minősítések jó néhányszor nem egyeztek a személyes véleményemmel, ízlésemmel".

A türk-finnugor vita azután vetődött fel újra, hogy Orbán Viktor a szeptember eleji kirgizisztáni látogatásán azt mondta, a magyar egy egyedülálló és különös nyelv, amely a türk nyelvekkel áll rokonságban. Ennek az igazságtartalmát egy nyelvész szemléltette később.

Ágoston Zoltán

Szerző: admin