Kegyelmet kapott Geréb Ágnes
2018. június 28. 21:50
Kegyelmet kapott Geréb Ágnes Áder János államfőtől.Így nem kell a szülész-nőgyógyászra kiszabott szabadságvesztés büntetést végrehajtani – derül ki a Köztársasági Elnöki Hivatal közleményéből.

Az Elnöki Hivatal Sajtóigazgatósága kommünikéjében azt írta: a Fővárosi Bíróság 2011. március 24-i és a Fővárosi Ítélőtábla 2012. február 10. napján kelt határozatával jogerőre emelkedett ítéletében Geréb Ágnesre kiszabott szabadságvesztés büntetés végrehajtását az államfő kegyelemből elengedte.

Ugyanakkor a mellékbüntetést, azaz az szülész-nőgyógyász orvosi, valamint a szülésznői foglalkozás gyakorlásától való eltiltást érintetlenül hagyta, és a büntetett előélethez fűződő hátrányok alóli mentesítés iránt benyújtott kegyelmi kérelmét is elutasította a köztársasági elnök.

A közlemény megjegyzi: Áder János az Alaptörvény vonatkozó rendelkezése alapján – figyelemmel az igazságügyi miniszter előterjesztésére – hozta meg döntését a kegyelmi ügyben.

Geréb Ágnes ellen otthonszülési ügyek miatt emeltek vádat. Az egyik esetben ikerszülésben az egyik gyermek holtan jött világra, a másikban pedig a gyermek maradandó egészségkárosodást szenvedett, és fél évvel később meghalt.

Geréb Ágnest jogerősen két év fogházra ítélték, és tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyász orvosi és a szülésznői foglalkozástól.

Hírkereső

Dr. Novák Hunor orvos szerint Geréb Ágnes kezén nyugaton is bilincs kattanna

Geréb Ágnes tevékenysége nagyon megosztó, vannak, akik meghurcoltatásnak tartják azt, ami a bábával történt, mások szerint azonban a szülésznőnek ítélt kegyelmet tartják elfogadhatatlannak. Dr. Novák Hunor is megosztotta a véleményét Geréb Ágnesről saját honlapján.

Geréb Ágnest letöltendő börtönbüntetésre ítélték, két ügy miatt került bíróság elé: az egyik esetben halva született az általa vezetett otthonszüléskor a gyermek, a másik esetben pedig maradandó egészségkárosodást szenvedett a baba. Hiába ítélték azonban szabadságvesztésre a bábát, Áder János kegyelmet adott neki, így újra összecsaphatnak a bábát támogató és elítélő emberek. Dr. Novák Hunor saját honlapján tette közzé véleményét, szerinte az, amit Geréb Ágnes elkövetett nyugaton is szabadságvesztéssel járna.

"Egy biztos: kórházban szülni a legbiztonságosabb, ugyanakkor tiszteletben kell tartani a nők jogát, hogy választhassanak - ez az amerikai nőgyógyászati, gyermekgyógyászati és gyakorlatilag a WHO álláspontja is. Sokan azt hiszik, hogy otthonszülés üldözendő, veszélyes, és felelőtlen az a nő, aki nem kórházban akar szülni.

Az otthonszülés egyáltalán nem ördögtől való dolog.

(...) Fontos, hogy alacsony rizikójú várandósság, megfelelő szabályozás, feltételek mellett az otthonszülés TELJESEN BIZTONSÁGOS" - írja az orvos.

Leírta, Geréb Ágnes nem követte a nemzetközi ajánlásokat. "Sokan azt hiszik, Geréb Ágnes úttörő módon próbálta elhozni a nyugat-európai szemléletet hazánkba.(...) Azaz ikerterhesség magasabb rizikót jelent, több a szövődmény, koraszülés, magzati halálozás stb. esélye, ezért ilyenkor TILOS otthonszülésbe kezdeni.

Geréb Ágnes minden szakmai szabályt felrúgva, életeket veszélyeztetve mégis vállalkozott  egy ikerszülés levezetésére.

Ez tény, amit nem lehet magyarázgatni, ez nem nézőpont kérdése. (...)

Geréb Ágnes a bíróság előtt azt mondta: ő nem szokott jogszabályokat, ajánlásokat olvasgatni.

Nos, nem csak ez a baj, hanem hogy a nemzetközi szakirodalmat sem tanulmányozta!

Ez pedig bizonyítottan egy gyermek életébe került" - írta Novák Hunor, aki szerint Geréb Ágnes felelőtlen volt. "Geréb Ágnest már 2007-ben eltitották foglalkozásától, de ő erre fittyet hányva azt mondta: akkor nem nőgyógyászként, csak szüléskísérőként vesz részt azt otthonszülésben. 2009 novemberében maradandó fogyatékosság, illetve halált okozó veszélyeztetéssel vádolta meg az ügyészség, végül emberölés miatt indult eljárás.

De ezután sem áll le ténykedésével. 2010-ben ismét őrizetbe vette a rendőrség, mert egy megindult szülés során a csecsemő légzése, keringése leállt. 2011 márciusban két év letöntendő fogházat kapott. Többször volt házi őrizetben. 

Sokan nem tudva a pontos szakmai tényeket azt hiszik, hogy ártatlanul hurcolták meg. Pedig szó sincs erről: az otthonszülés önmagában nem rossz, az viszont szakmailag vállalhatatlan nemzetközi szinten is, amit Geréb Ágnes művelt. (...) 

Sürgősen vegyük le Geréb Ágnes fejéről a glóriát!"-  zárta az orvos az írását. 

Valóban nem érdemli meg a börtönt? - A Geréb Ágnes-ügy, és ami mögötte van

Life.hu


Szerző: admin