Kegyetlenül megdrágul a pálinka Magyarországon
2018. június 29. 17:18
Jövőre a pálinkára is vonatkozik a népegészség ügyi termékadó.

Jövőre hétszáz forinttal emelkedne minden ötven százalék-fokos pálinka fél literjének ára a népegészségügyi termékadó kiterjesztése miatt – írja a Népszava Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnökére hivatkozva.

Az elnök a napilapnak elmondta,az érdekképviseleti szerv küzd a terv ellen.

Bár a módosítás előtt a szaktárca törvényi kötelezettsége ellenére nem kérte ki a tanács véleményét, Mihályi László szerint személyes ígéretet kapott Varga Mihály pénzügyminisztertől küldöttségük fogadására. Bár a kormány világossá tette, hogy az chipsadó-kiterjesztés uniós kötelezvényétől nem lépnek vissza, az ágazatban azonban formálódnak az áthidaló javaslatok.

A népegyészségügyi termékadót jövőre a gyümölcspárlatokra és a gyógynövényes italokra is kiterjesztik - az Európai Bizottság korábban kifogásolta, hogy ezekre Magyarország mentességet biztosít a népegészségügyi termékadó alól, míg más hasonló áruk, például a vodka, a whisky, a gin vagy a brandy esetében nincs ilyen mentesség, tehát az ezekre az italokra kivetett adók magasabbak.

A kormány egy darabig erősködött az intézkedés mellett, de végül úgy tűnik, mégis beadja a derekát, és nem emeljük ki a többi szeszesital közül a pálinkát és az Unicumot.

Privátbankár.hu

 

 

Szerző: admin