Készen áll az újraindulásra a magyar Szabad Európa Rádió
2019. szeptember 7. 11:08
Már szeptemberben megkaphatja az amerikai Kongresszustól az engedélyt a Szabad Európa Rádió a magyar adás újraindítására, írja a The New York Times. A próbaadások a tervek szerint már jövő májusban elindulnak, a teljes körű adás pedig egy éven belül, 2020 őszétől szól majd.

A tervekről a lapnak az Egyesült Államok nemzetközi médiáért felelős ügynöksége számolt be.

John Lansing, az ügynökség vezetője azt mondta, széleskörű támogatás áll mögöttük, és készen állnak a következő lépések megtételére.

A magyar adás költségvetése 750 ezer dollár (átszámítva kb. 224 millió forint) körül alakul majd, és magyarországi irodából fognak működni.

Az adás újraindításának a terve a lap cikke szerint egyfajta „rendreutasítás” is lehet az Orbán-kormány számára Washington részéről. Bár maga Donald Trump kifejezetten szimpatizál Orbán Viktorral, a kormányzatban aggódva figyelik a magyar kormány lépéseit.

Főleg azt, hogy a kormányközeli magyar média rendszeresen használj az orosz állami média, például a Sputnik vagy az RT anyagait.

Viszont az amerikai kormányzaton belül is voltak olyanok, akik igyekeztek tompítani a SZER igyekezetét a magyar szerkesztőség újraindítására, köztük a lap szerint David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is. 

Cornstein az ügynökségtől biztosítékot kért arra, hogy a magyar nyelvű szolgálat nem az Orbán-kormányról szóló negatív történetekre vagy az oknyomozó újságírásra összpontosít majd, és nem fogja rontani a nagykövet munkájának erőfeszítéseit.

A Szabad Európa Rádió ügyeibe való kormányzati befolyásolást egyébként tiltja az USA Nemzetközi Műsorszórási Törvénye.

Szó szerint törvénytelen az amerikai kormánynak beavatkoznia a szerkesztői függetlenségünkbe – mondta Lansing. A lap megkérdezte az ügyről Cornsteint is, aki nem akarta kommentálni a nyilvánosságra került magánbeszélgetéseket, viszont elmondta: nagykövetként elkötelezett az amerikai és a demokratikus értékek előmozdítása mellett, ideértve a szólásszabadságot és a sajtószabadságot is.

Nem Magyarország az első, ahova visszatér a Szabad Európa Rádió a kilencvenes évekbeli kivonulás után. Bulgáriából 2004-ben, Romániából pedig 2008-ban vonult ki a SZER, idén viszont mindkét országban újraindították helyi szolgálataikat. 

Magyarország, Románia és Bulgária mellett pedig más országokban (valószínűleg Lengyelországban) is tervezik majd a Szabad Európa Rádió újraindítását, de erről nem ír többet az amerikai lap.

A Szabad Európa Rádió még 1950-ben indította el először kísérleti jelleggel, majd egy évvel később teljes körűen a magyar nyelvű adását. Negyvenkét évig szólt az emigráns magyarok készítette műsor, adásaikkal az 1956-os forradalom idején is nagy szerepet játszottak. Azonban a rendszerváltozás után, 1993. október 31-én leállították a magyar nyelvű sugárzást.

Körömi Csongor

A Szabad Európa Rádió magyar adása kész a visszatérésre

Már csak a kongresszus döntésére várnak.

Úgy tűnik, 1993-as bezárása után újra indulhat a Szabad Európa Rádió magyar adása. A The New York Times cikke szerint ehhez már csak a kongresszus döntésére van szükség, ami akár már ebben a hónapban megszülethet. A lap szerint ez egy válasz arra, hogy az Orbán-kormány eltávolodott a szabadságtól és a nyitottságtól.

John Lansing, az indítást tervező független szövetségi ügynökség, a United States Agency for Global Media vezetője a lapnak azt mondta, a kezdeti költségvetésük eléri a 750 ezer dollárt. Úgy tervezik, hogy Budapesten irodát hoznak létre. A jövő évre tervezik az indulást, teljes gőzzel 2021-ben fog üzemelni a rádió magyar adása.

A rádió küldetésének tekinti, hogy független híreket vigyen el olyan helyekre, ahol a sajtó nem vagy nem teljesen szabad.

A lap arról is ír, hogy David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete arra törekedett, hogy tompítsa a Rádió Szabad Európa visszatérésének hatását: garanciákat szeretett volna látni arra, hogy a rádió nem a magyar kormányról szóló negatív hírekre és oknyomozó munkára koncentrál majd.

A United States Agency for Global Media viszont ezt úgy értékelte, hogy az Egyesült Államok kormánya beavatkozik szerkesztői függetlenségükbe, amit konkrétan törvény tilt. A nagykövet ezt úgy kommentálta, hogy elkötelezett az amerikai és demokratikus értékek előmozdítása iránt, beleértve a szólásszabadságot és a sajtószabadságot.

A cikk kitér az Orbán-kormányok intézkedéseire is, amelyekkel az illiberalizmus felé vezeti Magyarországot. Felemlegeti az új alkotmány elfogadását, a választási törvény átírását, és azt, hogy kormányközeli szereplők elfoglalták a média nagy részét, ami erősen kormánypárti, és nyitott a gyűlöletbeszédre, illetve az összeesküvés-elméletekre.

Az amerikai állami pénzből, kongresszusi döntés alapján működő rádió román és bolgár adása idén januárban indult újra.

hvg.huSzerző: admin