Kocsis Zoltán fia elkezdte feldolgozni a művész hagyatékát: édesapja örökségéhez méltó dolgot hozna létre
2022. január 17. 09:43
Hosszú, küzdelmes betegsége után 2016 november 6-án életét vesztette Kocsis Zoltán világhírű zongoraművész, zeneszerző, karmester.

Halála óta egy bérelt lakásban áll a művész gyűjteménye.

Kocsis Zoltán fia a közelmúltban elkezdte feldolgozni édesapja hagyatékát, mint mondja, az örökséghez méltó dolgot hozna létre.

A kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karmester, zongoraművész és zeneszerző, Kocsis Zoltán 2016-ban hunyt el.

Fia, Kocsis Krisztián azonban csak most, évekkel később látott neki édesapja hagyatékának feldolgozásához.

Néhány napja Krisztián Facebook-bejegyzésében kért segítséget, Kocsis Zoltán örökségének feldolgozásában.

A művész által összegyűjtött relikviák most egy budaörsi lakásban porosodnak.

Elképesztő mennyiségű nyersanyagok, kitüntetések, kéziratok, kották, hangszerek és újságcikkek lepik el az ingatlan. Ám a gyűjtemény között megtalálható egy felbecsülhetetlen értékű, 78-as fordulatszámú lemezekből álló gyűjtemény, valamint a Hindemith közreműködésével készült korongok, amelyeket Hitler zúzatott be a szerző iránti ellenszenv miatt.

Az ötlet, hogy apa felvételeit elérhetővé kellene tenni a nagyközönség számára, tehát hogy a közösségi média vérkeringésébe is bekerüljenek, nem most született meg a fejemben. A legrégebbi, Kris9kris nevű YouTube-csatornámon egyes Kocsis-felvételek több százezres nézőszámot produkáltak, illetve az általam feltöltött, a Westdeutscher Rundfunk számára készített dokumentumfilm Norman Lebrecht neves brit zenekritikus saját blogjára is kikerült - osztotta meg Kocsis Zoltán fia a több tucat merevlemezen lévő anyaggal kapcsolatban.

A fiú szerint tanulságosak lehetnek édesapja főleg a 70-es években tett nyilatkozatai, ugyanis ekkor, a rendszerváltás körül a közállapotról és a zenei élet visszásságairól nyilatkozott.

Apát sokan utálták– mondja Krisztián, akinek édesapja soha sem rejtette véka alá a véleményét.

Sokáig úgy tűnt, hogy a kormányzat megvásárolja a művész budafoki otthonát, ám 2021 februárjában mégis arról szóltak a hírek, hogy nem lesz emlékház.

Kocsis Krisztián szerint ez már nemcsak édesapjáról és az ő hagyatékáról szólt volna, hanem a szellemiségét, tanítását magáénak valló művészeket is segítette volna.

Elmondása szerint az taglózta le a családot, hogy teljesen váratlanul, a célegyenesben, elkészült kiviteli tervekkel a kezükben érte őket az elutasítás, aminek miértjére azóta sem kaptak választ.

Ezzel együtt pedig nem jött létre a digitális archívum, amelyhez az összes mozgóképanyagot és zenei felvételt is feldolgozták volna.

Emellett meghiúsult a művészről készült egész alakos bronzszobor is.

2021 novemberében aztán, Kocsis Zoltán halálának ötödik évfordulóján elkészült a síremléke a Farkasréti temetőben.

Apát a kormány, a főváros, Pécs városa és a Zeneakadémia is saját halottjának tekintette, nekünk tehát hivatalosan nem is kellett volna foglalkoznunk ezzel, főként hogy a főváros engedélye nélkül nem is építhettünk volna semmit. Eredetileg a Fiumei úti sírkertbe szerették volna édesapámat temetni, de a család ragaszkodott hozzá, hogy Farkasréten helyezzék örök nyugalomra, Bartok Béla szomszédságában, akinek ő volt és lesz is a legautentikus előadója - nyilatkozta Krisztián az Indexnek.

Kocsis Krisztián azonban nem csügged, az a terve, hogy olyan webhelyet, adatbázist hozzon létre, amely méltó édesapja örökségéhez. Olyan elérhető oldalt szeretne készíteni, amely által bárki, bárhol rá tudna keresni egy-egy műre vagy előadásra.

blikk.hu

Szerző: admin