Külföldről hazacsábított fiatal kutatók kérik Orbánt, állítsa le az MTA szétverését
2019. február 8. 14:11
„A tervezett forráselvonások alapvető nemzeti értékeket képviselő nagy múltú műhelyek megszűnését kockáztatják, különösen a humán és társadalomtudományok terén” - áll a miniszterelnöknek írt levélben.

Felhívást intézett a Magyar Tudományos Akadémia "Lendület-programjának" 91 csoportvezetője Orbán Viktorhoz, amelyben azt kérik a kormányfőtől, hogy „szólítsa fel miniszterét, hogy a magyar tudományosságot érintő alapvető átalakításokat a Magyar Tudományos Akadémia vezetésével együttműködésben folytassa.

A jelenleg zajló, érdemi tárgyalások nélküli átalakítási folyamat és az általa keltett bizonytalanság hosszú távon éppen azt rombolja le, amire az innovációs potenciál épül!”

A "Lendület" névre hallgató programot 2009-ben indította útjára az MTA, azzal a céllal, hogy saját szakterületükön kiemelkedő eredményeket elért fiatal kutatókat vonzzon haza külföldről, és ösztönözzön itthon maradásra. Az elmúlt tíz évben mindösszesen 150 kutatócsoport alakult a program keretein belül.

A nyílt levélben a fiatal kutatók azt írják, a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által belengetett átalakítások, az MTA kutatóintézeti hálózatának feldarabolása és alapfinanszírozásuk elvonása a minisztériumi elemzésekkel és a Palkovics által emlegetett külföldi példákkal is ellentétes!

„A tervezett forráselvonások alapvető nemzeti értékeket képviselő nagy múltú műhelyek megszűnését kockáztatják, különösen a humán és társadalomtudományok terén” – írják.

A fiatal kutatók úgy látják, hogy Magyarország innovációs potenciáljának növelésének kulcsa az alapkutatási támogatások szélesítésében és kiszámíthatóságában, valamint a tudományos intézményrendszer itthontartó erejében rejlik.

„Minél többen maradnak itthon a legtehetségesebb kutató honfitársaink közül, annál hatékonyabban szolgálja a magyar tudományos kutatás az innovációt. Az alapkutatás az a termékeny talaj, amelyből a magyar szabadalmak és start-up-ok szárba szökhetnek, és amelyben a hazai innováció mély és tartós gyökereket ereszthet, hiszen az alapkutatás termeli ki azt a szakembergárdát és azokat a felfedezéseket, amelyekre bármilyen fejlődés és innováció épülhet.”

Ezért azt kérik a miniszterelnöktől, függessze fel a mostani gyors és átgondolatlan átalakításokat.

Palkovics László tavaly nyáron indított hadjáratot az Akadémia ellen, előbb azzal, hogy miniszteri hatáskörbe vonta a kutatóintézetek költségvetését, majd pedig olyan javaslatokat dolgozott ki, amelyek kizárólag pályázati alapra helyeznék az intézetek működését – ezzel gyakorlatilag teljesmértékben un.versenyalapra helyezné a kutatásokat, és ezzel nehezítené meg munkájukat. Az év eleje óta fel is függesztette az alapműködésre folyósított költségvetési forrásokat, így van olyan kutatóintézet, ahol még a villanyt is csak igazgatói engedéllyel lehet felkapcsolni. 

Íme a miniszterelnöknek írott levél

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az elmúlt években méltán rangossá és nemzetközi szinten is elismertté vált „Lendület” program nyerteseiként fordulunk Önhöz. Ez a támogatás segített minket fiatal kutatókként abban, hogy külföldről hazatérve, vagy a programnak köszönhetően itthon maradva megszerzett tudásunkat hazánkban kamatoztassuk, és csoportjainkban dolgozó munkatársainknak is lehetőséget adjunk arra, hogy Magyarországon folytathassák tudományos karrierjüket.

Aggodalommal és megdöbbenéssel figyeljük az Innovációs és Technológiai Minisztérium lépéseit, amelyek gyökeresen átalakítanák a Magyar Tudományos Akadémia intézményrendszerének finanszírozását és magát a tudományos életet.

Az akadémiai kutatóintézet-hálózat hosszú évtizedek során nyerte el mostani formáját. Az MTA szakmai szempontok alapján, saját hatáskörben végigvitt átalakításai nyomán jött létre a jelenlegi struktúra. Amint azt a "Lendület program" sikeressége is bizonyítja, ez a folyamat eredményes volt.

A Lendület-csoportok vezetőiként arra kérjük, szólítsa fel miniszterét, hogy a magyar tudományosságot érintő alapvető átalakításokat a Magyar Tudományos Akadémia vezetésével együttműködésben folytassa. A jelenleg zajló, érdemi tárgyalások nélküli átalakítási folyamat és az általa keltett bizonytalanság hosszú távon éppen azt rombolja le, amire az innovációs potenciál épül.

Az intézményhálózat tervezett feldarabolása és az alapfinanszírozás megszüntetése az átalakításokat szorgalmazó minisztériumi munkaanyag megállapításaival és a hivatkozott külföldi finanszírozási modellekkel is ellentétes, az utóbbiakból ugyanis éppen az derül ki, hogy az innovációs hatékonyság növeléséhez további források bevonása lenne szükséges. A tervezett forráselvonások alapvető nemzeti értékeket képviselő nagy múltú műhelyek megszűnését kockáztatják, különösen a humán és társadalomtudományok terén.

Véleményünk szerint az innovációs potenciál fejlesztésének kulcsa az alapkutatási támogatások szélesítésében és kiszámíthatóságában, valamint a magyar tudományosság itthontartó erejének a növelésében rejlik. Minél többen maradnak itthon a leginkább tehetségesnek tartott kutató honfitársaink közül,annál hatékonyabban szolgálja a magyar tudományos kutatás az innovációt. Az alapkutatás az a termékeny talaj, amelyből a magyar szabadalmak és start-up-ok szárba szökhetnek, és amelyben a hazai innováció mély és tartós gyökereket ereszthet, hiszen az alapkutatás termeli ki azt a szakembergárdát és azokat a felfedezéseket, amelyekre bármilyen fejlődés és innováció épülhet.

A leghatározottabb kérésünk, hogy függesszék fel a kutatás és innováció finanszírozásának rohamléptekben történő és nem kellően átgondolt átalakítási folyamatát. Csak így orvosolható a jelenlegi bizonytalanság, amely egyre többünket kényszerít annak megfontolására, hogy hazánkat hátrahagyva munkánkat máshol folytassuk.

Budapest, 2019. február 7.

A cikk szerzője Pap Szilárd István

 

 

 

 

Szerző: admin