Lecsapott az állam a Jobbikra, behajtják a több százmilliós büntetést
2018. július 1. 14:00
A Magyar Államkincstár júliustól csökkenti azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék jogszabályellenes finanszírozást állapított meg. Ez praktikusan azt jelenti, elzárták az állami pénzcsapot, ami a Jobbik esetében óriási érvágás.

A MÁK vasárnapi közleménye szerint az intézkedés a Demokratikus Koalícióra, a Párbeszéd Magyarországért Pártra, a Magyar Szocialista Pártra, a Lehet Más a Politikára és a Jobbik Magyarországért Mozgalomra vonatkozik.

Ráadásul a Jobbik addig nem juthat közpénzhez, amíg a levonás nem fedezi a büntetést.

A Jobbik a számvevőszéki vizsgálat szerint a júliusi költségvetési támogatást jelentősen meghaladó, több mint 331 millió forint tiltott támogatást fogadott el, a büntetés kifizetésére összegyűjtött pénzt pedig kampánycélokra fordította. Emlékezetes, a Jobbik korábban pénzgyűjtésbe kezdett, adományokat vártak a támogatóiktól a kampány alatt. Rengeteg pénzt összegyűjtöttek, de elkampányolták az egészet, több mint 100 millió forintot. Ezt Gyöngyösi Márton jelenlegi frakcióvezető mondta el néhány napja az ATV "Egyenes Beszéd" c. műsorában.

A kérdés azért merült fel, mert míg Volner János korábbi frakcióvezető azt mondta, ebből törlesztik majd a büntetést, Novák Előd – aki már rég nem párttag, de vannak értesülései volt pártjáról – azt mondta, ez nem lehetséges, mert már elköltötték a pénzt.

Gyöngyösi bevallotta a műsorban, hogy így van! Amikor Rónai Egon a műsor vezetője kifejtette, hogy a pénzt nem kampányra, hanem a büntetésre adták a támogatók, a politikus azt mondta:

Ez egy összetett dolog. Sok ember a Jobbiknak adta, a Jobbik kampányát segítette.

Mivel a pénz már nincs meg, a műsorban az is elhangzott, a párt szegény, mint a templom egere. De akik kifejezetten az ÁSZ-büntetés miatt támogatták korábban a pártot, annak visszajuttatják az adományt, ha az illető akarja. Korábban megírtuk azt is, a bíróság sem mentette meg a Jobbikot, ugyanis ott arra hivatkozva dobták vissza keresetüket, hogy az ÁSZ-jelentést nem lehet bíróságon megtámadni. Akkor az volt a terv, a Jobbik az Alkotmánybírósághoz fordul.

A közlemény kitér arra, hogy a zavartalan választási felkészülés érdekében április végéig egyik párttól sem vonták le az állami támogatásból a tartozásukat, továbbá a májusra járó összegeket is megkapták - a Magyar Liberális Párt és az Együtt kivételével. A két párt választási eredménye alapján nem kaphat költségvetési forrást, ezért már korábban levonták tőlük a számvevőszéki vizsgálatban megállapított összeget.

A tiltott vagyoni hozzájárulást elfogadó pártok a kifogásolt juttatás összegét kötelesek a költségvetésbe befizetni, költségvetési támogatásuk pedig ugyanennyivel csökken.

Idézzük fel a tételeket:

Az ÁSZ szerint a Jobbik olcsón jutott plakáthelyhez Simicska Lajos cégeitől, ezért kell összesen 662 milliót fizetniük

Az LMP-nek 8,8 milliót kellene befizetnie, azért kaptak büntetést, mert az ÁSZ szerint túl olcsón béreltek irodát.

A DK is túl olcsón bérelt irodát, emiatt 16 milliós büntetést kell befizetnie.

Az Együtt is kapott 16 milliós büntetést irodabérlés miatt, illetve azért, mert egy tagdíjbefizetést adományként tüntettek fel. Az "Együtt" szerint nem járt el törvényesen az ÁSZ, mert nem tudhatja, ki párttag, az ÁSZ szerint viszont igenis törvényesen jártak el, az adatvédelmi hatóság elnöke vizsgálta, mire láthat rá az ÁSZ. Az Együttel közös plakátkampány miatt büntették a "Párbeszédet" és a "Modern Magyarország Mozgalmat" is, mert az ÁSZ szerint olcsón jutottak plakáthelyhez.

Önként egyik párt sem akart fizetni.

Tóth Richárd

 

 

 

Szerző: admin