Lovász László: a tudomány segíthet
2017. november 14. 08:22
Lovász László , a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is ott volt és felszólalt a Jordániában rendezett Tudomány Világfórumán.

A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint a klímaváltozás, a túlnépesedés, a szegénység, a természeti erőforrások kimerülése, a termőtalaj leromlása, a fertőző betegségek, a politikai és vallási szélsőségesség olyan bonyolult, összetett folyamatok, amelyek tanulmányozásához sok tudományág szereplőinek interdiszciplináris kutatási tevékenységére van szükség - egyebek mellett ezt hangsúlyozta Lovász László Jordániában, ahol nemrég ért véget a Tudomány Világfóruma. 

Zárónyilatkozat elfogadásával ért véget a 8. Tudomány Világfóruma (World Science Forum) Jordániában. A tudósok, akadémikusok, tudományos kérdésekkel foglalkozó diplomaták, politikusok és üzletemberek fórumát immár nyolcadjára szervezte meg hét nemzetközi partnerrel – köztük az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetével – közösen a Magyar Tudományos Akadémia.

Lovász László, az MTA elnöke az InfoRádió "Szigma – A holnap világa" című műsorának elmondta: vannak világproblémák – például az éghajlatváltozás, a vízhiány –, amelyeket a tudománynak meg kell oldania, különben ez elkerülhetetlenül válságokhoz, háborúkhoz, népvándorláshoz vezet. Ezekre a tudomány tudhat bizonyos mértékig megoldásokat, de nem egyedül kell ezt megtennie – tette hozzá.

A tudomány azzal is hozzájárulhat a világ békéjéhez, hogy a tudósok egy közös cél érdekében hajlandók félretenni a vallási, ideológiai vagy politikai ellenszenvet és ellentéteket. Sok példa van az együttműködésre, például Jordánia és Izrael is részt vesz közös kutatásokban – fejtette ki.

Lovász László kiemelte: Magyarországot úgy idézték a fórumon, mint az egyik legfontosabb résztvevőjét a nemzetközi tudománypolitikának.

Sokan megköszönték, hogy az MTA létrehozta és fenntartja ezt a sorozatot. 2019-ben ismét Budapest ad helyszínt az eseménynek.

Domanits András

Szerző: admin