Mobil klímával védik a Munkácsy-festményeket a pécsi kiállításon
2019. augusztus 10. 09:12
A Zsolnay-negyed közlése szerint pár napig tényleg meleg volt az épületben, de ez még nem ártott a festményeknek.

Mint arról beszámoltunk, a pécsi Munkácsy-kiállítás helyszínén, az M21 Galériában nem működik a klímaberendezés. 28–31 fok is előfordul a termekben, magas páratartalommal, ami nem tesz jót a festményeknek.

A kormánypárti Magyar Nemzet pénteki számában erről azt írta, hogy nincsenek veszélyben a pécsi Munkácsy-kiállítás képei, mert a tárlatnak otthont adó galériában átmenetileg mobil klímákkal próbálják biztosítani a megfelelő hőmérsékletet, miután kedden elromlott a központi klímaberendezés.

A lap azt írja, a meghibásodott klímarendszer miatt néhány napig 28–31 fok is volt a Zsolnay-negyedben található létesítményben, és tartani lehetett attól, hogy magas lehet a páratartalom, de a Zsolnay-negyed közlése szerint a szakemberek azonnal elkezdték a helyiség szellőztetését és a páratartalom ellenőrzését, ami a határértéken belül van, tehát nem károsítja a festményeket.

A kiállítást szervező Zsolnay Örökségkezelő Nkft. ügyvezetője, Vincze Balázs szerint nincs ok aggodalomra, a képek biztonságban vannak. Az épület szigetelése kiváló, ezért a hőmérséklet-változás lassú volt, a mobil klímával pedig már megkezdték a lassú visszahűtést is.

Szentkirályi Miklós festményrestaurátor – aki korábban dolgozott Munkácsy Krisztus-trilógiáján is – a lapnak azt mondta, hogy szerinte a rövid ideig tartó kicsit magasabb hőmérséklet és páratartalom nem árthat meg a festményeknek, de hosszú távon nagyon oda kell figyelni az egyenletes hőmérsékletre és páratartalomra. A Munkácsy-képeknek 18–22 Celsius-fok az optimális, és 30–40 százalékos páratartalmat kell biztosítani.

A pécsi Munkácsy-kiállításon a festő 58 művét mutatják be, köztük olyanokat is, amelyeket korábban még nem állítottak ki. Látható az egyik legismertebb Munkácsy-mű, az Ásító inas is.

MTI

 

Szerző: admin