Morvai: "Gyomorforgató volt látni a Jobbik vezetőit együtt vonulni a szemkilövető vezérekkel"
2018. április 15. 13:50
Az ismert képviselőnő a Nemzetek Európájáért dolgozik Brüsszelben. Morvai számára ezért is volt megdöbbentő a párt demonstratív jelenléte egy olyan tömegrendezvényen, ahol a színpadon és a tömegben is EU zászlókat lengettek s az eseményt az Európai Unió "himnuszának" eléneklésével zárták.

"Mi maradjunk a Magyar és a Székely Himnusznál, zászlónál! Avagy: miért ne hallgassuk állva az EU "himnuszát"?

"Gondolatok a szombati tüntetés kapcsán" című közleményében a politikus a következőket írta: 

Gyomorforgató volt látni a Jobbik vezetőit és az új-jobbikosokat együtt vonulni a szemkilövető vezérekkel s a DK, az MSZP illetve az SZDSZ utódpártok tömegeivel az egyesült ellenzék szombati tüntetésén - azokon a budapesti utcákon, ahol a mostani politikusok - Gyurcsány - könnygázát szívtuk nyolc éven át a nemzeti ellenállásban"

Szánalmas volt  hallgatni, hogy a demokráciát követelők nem ismerik el vereségüket, nem néznek magukba, hanem alig egy héttel csúfos kudarcuk után új választást követelnek. Számukra a demokrácia nyilván azt jelenti, hogy addig kell ismételni a választásokat, amíg nem ők nyernek. Sajátos demokrácia felfogás!"- írta az EP-képviselő.

Morvai közleményében megjegyzi: a Jobbik 2009 évi és 2014 évi európai parlamenti választási programjának egyik fő eleme volt az "Európai Egyesült Államok helyett Nemzetek Európáját!" jelszó és elv.  Morvai számára ezért is volt megdöbbentő a párt demonstratív jelenléte egy olyan tömegrendezvényen, ahol a színpadon és a tömegben is EU zászlókat lengettek s az eseményt az Európai Unió "himnuszának" eléneklésével zárták.

Morvai Krisztina a következőkben ezt írta:

"Felidéztem egy emléket. A véres 2006. október 23 után pár nappal az Országgyűlés női tagjai meghallgatást tartottak az ötvenedik évfordulón történtekről. Amikor ott tartottam beszámolómban, hogy "...és akkor elénekeltük a Székely Himnuszt..." , az SZDSZ képviselőnője undorral húzta el a száját. Rákérdeztem: "Miért, talán a szovjet himnuszt kellett volna énekelnünk? Vagy az Internacionálét ?" "Az Európai Unió himnuszát!" hangzott az "öntudatos" és ellentmondást nem tűrő válasz. Akkor szembesültem vele, hogy milyen meghatározó szerepük van a szimbólumoknak az egymással ellentétes értékrendek - nemzeti illetve internacionalista - kifejezésében."

Az EP-képviselő szerint ülve lehet maradni az EU himnusz hallatán.

Lássunk világosan: az EU zászlaja és "himnusza" az Európai Egyesült Államok jelképei. "Himnuszról" a szó valódi értelmében nem is beszélhetünk, hiszen "himnusza" egy nemzetnek, egy országnak van. Éppen ezért természetes számomra, hogy ülve maradok minden olyan alkalommal, amikor ezt a "himnuszt" játsszák vagy éneklik. Amikor a szocializmus/kommunizmus alatt a Magyar Himnuszt követően állva kellett énekelnünk illetve hallgatnunk az Internacionálét és a szovjet himnuszt, nem tehettük meg, hogy tiltakozásképpen leüljünk. Most, amikor sajnos kezd elterjedni, hogy a legkülönbözőbb magyarországi rendezvényeket is az "Európai Unió himnuszával" zárják, megtehetjük, hogy ülve maradunk."

Morvai közleményében megjegyzi: "Én ezzel eddig sajnos mindig egyedül maradtam, például konferenciákon, diplomaosztáson, más ünnepélyes alkalmakon, de remélem egyre többen teszünk majd hasonlóan - még mielőtt természetessé válik, hogy vigyázzba merevedünk az "új Internacionálé" hallatán, nagy örömöt szerezve ezzel a nemzeti függetlenségünk gyengítésére törekvőknek, az Európai Egyesült Államok híveinek."

Az olyan utcai tömegrendezvényeken pedig, mint a szombati volt, ahol meghatározóak az EU zászlók, s előre tudható, hogy a Magyar Himnusz után nem a Székely Himnusz, hanem az úgynevezett "Európai Uniós himnusz " következik ne is jelenjünk meg, ha  nemzeti érzelmű magyarnak valljuk magunkat.

Ezek nem a mi helyeink. Mi maradjunk a Magyar Himnusznál, a Székely Himnusznál és a mi zászlóinknál - ideértve természetesen a történelmi magyar zászlókat is" - írja Morvai Krisztina. 

Horváth József György

Szerző: admin