Most már biztosan “megleszünk”! – Megkezdte munkáját a Magyarságkutató Intézet
2019. január 8. 15:43
Január elsejétől megkezdte munkáját a Magyarságkutató Intézet, ahol elsősorban identitásképző kutatások zajlanak majd – mondta az intézet főigazgatója a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! és az M1 aktuális csatorna közös műsorában kedden.

Horváth-Lugossy Gábor József hozzátette: első körben az ötödik és a kilencedik század közötti időszakkal, a magyarság őstörténetének kutatásával foglalkozik majd az intézet.

Angliában már 1921-ben létrehoztak egy történetkutató intézetet, amely mára több mint 190 ezer példányos könyvtárral rendelkezik, emellett hasonló intézményt alapítottak már Németországban, Finnországban, Görögországban és Svédországban is.

Magyarország német példára, egyetemtől független intézetet hozott létre, így minden tanintézmény egyenlő eséllyel vehet részt a jövőbeli kutatásokban.

A intézet a tervek szerint kutatási eredményeinek nagy részét online publikálja, de emellett nyomtatott kiadványokat is megjelentett, konferencia és rendezvény szervezéssel is foglalkozik majd – tájékoztatott Horváth-Lugossy Gábor József.

A főigazgató feladata lesz, hogy a mintegy 100 fősre tervezett intézetet menedzselje, amelyhez 800 millió forintos működési keretet szavazott meg a kormány.

Városi Kurír/MTI

Szerző: admin