MTA "államosítása": Freund Tamás kilép a kormánypárti professzorkörből
2018. június 30. 08:15
A Magyar Tudományos Akadémia átszervezése miatt különbözött össze a világhírű magyar agykutató Freund Tamás a Professzorok Batthyány Körének tagjaival.

Kilép a polgári-konzervatív és a legtöbbször kormánypárti álláspontot képviselő Professzorok Batthyány Köréből Freund Tamás agykutató a kormány és az MTA közötti vita miatt. 

A lap szerint a Professzorok Batthyány Körén belül komoly megosztottság alakult ki a kormány törvénytervezete miatt, amely szerint az MTA költségvetésének a jelentős részéről a jövőben az új, Palkovics László vezette Innovációs és Technológia Minisztérium döntene, egyelőre ismeretlen szempontok szerint. A tervezet véleményezésére csak perceket adtak eredetileg az MTA-nak, és a javaslat pedig az Akadémia vezetése szerint komolyan veszélyezteti a magyar tudomány függetlenségét és az alapkutatások helyzetét.

A tervezet ellen európai szintű a tiltakozás.

Ennek ellenére a Professzorok Batthyány Körének elnöke, Náray-Szabó Gábor kémikus egy "Magyar Idők" közöltpublicisztikájában kiállt amellett, hogy a kormány azt csinál, amit akar, a finanszírozónak szíve joga eldönteni, hogy mire ad pénzt, vagyis az állam és a kormány kezében jó helyen van a döntés.

Az Index úgy tudja, hogy ez belső konfliktushoz vezetett a Professzorok Batthyány Körében, ami miatt Freund Tamás egy szintén nagy tekintélyű tudóstársával együtt csütörtökön bejelentette, hogy kilép a szervezetből. Freund Tamás a lapnak megerősítette a kilépését és azt mondta:

Én egyáltalán nem értettem egyet Náray-Szabó elnök úr publicisztikájában foglaltakkal. Olyan szintű a megosztottság még ebben a kizárólag a polgári oldalt képviselő testületben is az Akadémia finanszírozásának a tervezett átalakítása miatt, hogy már nem kívántam tovább tag maradni. A magam csatornáin próbálom vívni ezt a harcot, és bízom benne, hogy az egyeztetések eredményre fognak vezetni a minisztérium és az MTA között.

Náray-Szabó Gábor, a szervezet elnöke azt mondta, nagyon sajnálja a kilépéseket, "nyilvánvaló véleménykülönbség" van köztük. "Én magánemberként írtam a publicisztikámat, a személyes álláspontom, hogy alaposan át kell gondolni az Akadémia helyzetét, hogy hogyan tud a magyar gazdaságba jobban beépülni" – mondta. Szerinte nem pártpolitikai különbségekről van szó.

Náray-Szabó hozzátette, ő sem hiszi, hogy nagyon jó ötlet a kormány terve, "de hogy lenne-e más megoldás, azt nem tudom".

Azt mondta, a Professzorok Batthyány Körének testületi véleménye nincs a kérdésről.

Index

 

 

Szerző: admin