Ők a leggazdagabb magyarok 2017-ben
2017. április 27. 08:34
Hét új szereplővel bővült a 100 leggazdagabb listája 2017-ben. A rangsort idén is Csányi Sándor vezeti, de az ötödik helyen már Mészáros Lőrinc található.

A 100 leggazdagabb rangsorát 2011 óta megszakítás nélkül Csányi Sándor vezeti.

Az OTP Bank első emberének vagyona egy esztendő alatt 60 milliárd forinttal, 260 milliárdra emelkedett. Hasonlóan jól "teljesített" a listát vezető első tíz üzletember: a második helyen álló Bige László 25, a harmadik helyezett Gattyán György 84, a negyedik Demján Sándor 40 milliárd forinttal növelte vagyonát tavaly.

A legnagyobb ugrás Mészáros Lőrinchez köthető. A felcsúti polgármester-üzletember a 2016-os 31. helyről idén az ötödikre katapultált, becsült vagyona egy esztendő leforgása alatt csaknem százmilliárd forinttal gyarapodott.

A 100 leggazdagabb 2017 címlap

Tavaly jelentősen emelkedett a 100 leggazdagabb magyar vagyona. A 2017-es listára kerüléshez 7,5 milliárd forintos vagyonra volt szükség - ez 700 millió forinttal múlja felül a múlt évit, illetve másfél milliárddal magasabb a 2015-ösnél. A listán szereplők összvagyona idén megközelítette a 3380 milliárd forintot. Ez csaknem hatszázmilliárddal haladja meg az egy évvel korábbit. 

Összehasonlításképpen: a 2002-ben megjelent első A 100 leggazdagabb rangsorban szereplők összvagyona akkori áron csupán 632 milliárd forint volt. Ez az összeg az elmúlt 15 év alatt több mint az ötszörösére emelkedett, miközben ezen időszakban a fogyasztó árak összesen alig 82 százalékkal, tehát kevesebb mint duplájukra nőttek.

Az első és a mostani százas listán csupán huszonhat név azonos - ennyien tudták megőrizni helyüket a legvagyonosabb magyarok között.

Az idei listán hét új szereplő jelent meg: Fülöp Gábor (77. hely) a mezőgazdaságban, Fazekas Zsolt (87.) a kereskedelemben, Barkász Sándor (94.) a mélyépítésben, Kuna Tibor (97.) a kommunikációban, Gerendai Károly (98.) a szórakoztatóiparban, Fülöp László (99.) a környezetvédelmi iparban, Kovács Attila (100.) az ingatlanfejlesztésben érdekelt.

A vagyon szerinti lista mellett idén immár negyedik alkalommal található a kiadványban befolyásrangsor

A 2017-es barométer első helyén az elmúlt évhez hasonlóan Orbán Viktor kormányfő,a másodikon Csányi Sándor OTP-vezér, a harmadikon pedig Lázár János kancelláriaminiszter végzett. Az első tízben Habony Árpád, Matolcsy György, Vajna András György, Garancsi István, Mészáros Lőrinc, Varga Mihály és Rogán Antal kapott még helyet. Érdekes, hogy az utóbbi három helyet rontott a tavalyi listához képest.

A Befolyásbarométer - műfajából adódóan szubjektív módon - a gazdasági és politikai szereplők befolyását együtt igyekszik meghatározni, és ez alapján egy alternatív sorrendet felállítani. A barométer összeállításához politikai elemzőket kértek arra, hogy helyezzék el egy skálán a Napi.hu által megnevezett száz politikust, üzletembert és közéleti szereplőt azok vélt befolyásossága alapján.

A definíciót úgy határozták meg, hogy az a befolyásosabb személy másoknál, "aki egy ügy érdekében közvetlenül vagy közvetve több pénzt és/vagy más erőforrást tud megmozgatni".

Napi.hu

 


Szerző: admin