Óriási csomagot jelentett be Orbán Viktor
2019. február 10. 16:03
Vasárnap délután rég várt bejelentésekre számíthatunk a miniszterelnöktől, aki már hetekkel ezelőtt elárulta, hogy szokásos évértékelőjén ismerteti a demográfiai program részleteit. Ami biztosra vehető, hogy további családokat segítő lépések várhatók, melyek már az idén hatályba léphetnek.

Vasárnap délután rég várt bejelentésekre számíthatunk a miniszterelnöktől, aki már hetekkel ezelőtt elárulta, hogy szokásos évértékelőjén ismerteti a demográfiai program részleteit. Ami biztosra vehető, hogy további családokat segítő lépések várhatók, melyek már az idén hatályba léphetnek.

Lássuk a részleteket!

200 milliárd FT az egészségügyi fejlesztésére 

A kormány döntése értelmében 200 milliárd forintot költünk egészségügyi fejlesztésekre, beleértve a budapesti centrumkórházak fejlesztését is - mondja a kormányfő.

Külföldi nyelvtanulásra is jut pénz 

Megreformálnák a középiskolai nyelvoktatást is, melynek  keretében a diákok 2x2 hetes külföldi nyelvtanfolyamon vehetnek részt, melynek költségét a kormány állja majd - jelenti ki a miniszterelnök.

Itt a csomag 

Az emberek azt akarják, hogy folytassuk, amit megkezdtünk. Kilenc év alatt megdupláztuk a családok támogatását.

És a hétpontos az új csomag:

Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő az első házassága esetén 10 millió forintos kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor 3 évre felfüggesztik, a második gyermek esetében újabb 3 évre felfüggesztik és a tőketartozás a harmadát elengedik, a harmadik gyermeknél a maradék tőketartozást elengedik.

Bővül a Családi Otthonteremtési Kedvezmény  kedvezményes hitele, a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlására is felhasználhatják. Heteken belül várható  a falusi emberekre szabott otthonteremtési kedvezmény.

Már a második gyermek születésekor 1 millió forintot, a harmadik gyermek születésekor 4 millió forintot, minden további gyermeknél 1-1 milliót vállal át az állam a jelzáloghitelből.

Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek életük végéig mentesülnek az szja -fizetés ( személyi jövedelem adó ) alól.

Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja, a legalább 3 gyermekes családoknak 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást adnak.

Megvalósul a teljes bölcsődei ellátás, 3 év alatt 21 ezer új férőhelyre lesz szükség, ebből az év végéig 10 ezer megépül. 2022-re minden szülő bölcsődébe viheti a gyermekét.

Bevezetik a nagyszülői gyedet, ha a szülők így döntenek.

Jön a demográfiai csomag 

Nekünk nem számok kellenek, hanem magyar gyerekek. Ha beletörődünk abba, hogy nem tudjuk biológiailag fenntartani magunkat, azzal elismerjük, hogy magunknak sem vagyunk fontosak. Akkor miért lennénk másnak fontosak? - kezdi a demográfiai fejtegetését Orbán Viktor.

A magunk útját járjuk

Olyan Európai Parlamentet akarunk, mely tiszteletben tartja az országok és népek saját jövőjéről való döntését és elfogadja, hogy mi köézép-európaiak a magunk útját akarjuk járni.

A kanyarban előzünk majd 

Mindenki arra számít, hogy a világgazdaság lehűl és lassul, nekünk vannak erre válaszaink: nem engedjük el a vezérfonalunkat, nem adjuk fel a tervünket, hogy a magyar gazdaság növekedése minden évben legalább 2 százalékponttal meghaladja az európai átlagot.

Ha a többiek lassulnak, mi a kanyarban előzünk majd - fogalmaz Orbán.

A "2 százalékponttal gyorsabb" növekedés sokkal életszerűbb és kevesebb kockázattal járó célkitűzés, mint az a korábbi elképzelés, hogy minden évben növekedjünk legalább 4%-kal. Utóbbi valószínűleg legkorábban 2020-ban - az EU-források elfogyásakor - nem fog teljesülni, vagy csak olyan túlerőltetés árán, aminek súlyos ára lenne az egyensúlyra nézve.

Dimenzióváltás a magyar gazdaságban 

A magyar gazdaság ma a dimenzióváltás állapotában van, a hagyományos ipari termelés mellett nő a magas hozzáadott értékű, kutatásra alapuló ipar jelentősége. Fizikai munka mindig lesz, de mellé fel kell futtatni az új digitális, robottechnológiára épülő iparágakat is - mondja a kormányfő. Hozzáteszi, hogy tavaly az új beruházásoknál 40%-kal magasabb volt az átlagfizetés, mint egy évvel korábban, ez is azt jelzi, hogy új típusú munkahelyek jönnek létre.

Felszámolható a szegénység 

Orbán arról beszél, hogy már harminc éve sem hitte el, hogy a szegénység Magyarországon nem felszámolható, most sem hajlandó ezt elfogadni. Szerinte lépésről lépésre, évről évre haladunk előre.

Magyarország az a hely, ahol jó lesz mindenkinek magyarnak lenni - szögezi le Orbán.

Magyar multikról álmodik a miniszterelnök

Azok közé tartozom, akik szerint a mai magyar gyermekek jobban élhetnek majd, mint a szüleik, és hiszek abban, hogy a többségük élni is fog ezzel a lehetőséggel!.

A miniszterelnök szerint sikeres vállalkozóinkra vár még egy történelmi feladat: nekik kell létrehozni külföldön azokat a befektetéseket, melyeknek profitját hazahozva ellensúlyozzuk az innen kivitt profitot. Ez nagy feladat, "rá is megy legalább tíz évünk".

Újra hisznek a magyarok 

"Én ma azt látom, hogy a magyarok sokat dolgoznak, tervezgetnek, rendben tartják portájukat, házat építenek, iskolába küldik a gyermekeiket és azon igyekeznek, hogy legyen mit átadniuk gyermekeiknek és unokáiknak. Mi ez, ha nem felemelkedéstörténet?" - folytatja Orbán.

A miniszterelnök szerint sikerült elérni, hogy a magyar emberek ma megint hisznek, "tíz év alatt talpra álltunk", ezért győzelmi esélyekkel állunk készen arra, hogy megvívjuk a ránk váró küzdelmeket.

Felfelé tartanak a magyarok? 

"Az ország mai állapotát értelmezhetjük-e felemelkedés történetként? Vajon felfelé tartanak-e a magyarok?" - fogalmazta meg a legfontosabb kérdéseket Orbán Viktor. Ezt követően tíz évvel ezelőtti évértékelő beszédét idézi fel, majd az elmúlt tíz év eredményeit sorolja az államadósság csökkentésétől a béremelésekig.

Soha rosszabb évet!

Soha rosszabb évet, mint a 2018-as volt - értékelte egy mondatban az évet Orbán Viktor, aki rögtön kiemelte a magyar gazdaság majdnem 5 százalékos növekedését.

A kormányfő hangsúlyozza, hogy a magyar gazdaság hetedik éve növekszik, ezt nem adták ajándékba, Magyarország keményen megdolgozott érte.

Perceken belül kiteríti lapjait Orbán Viktor 

Tavaly ősz óta tudni, hogy a kormány valamilyen demográfiai csomagon dolgozik, majd a nemzeti konzultáció eredményei után csak idő kérdése volt, mikor jelentik be a döntéseket. A hírek szerint a szerdai kormányülésen jóváhagyták a tervezett lépéseket, melyeket vasárnap délután háromkor a Várkert bazárban ismertet Orbán Viktor szokásos évértékelő beszédében. Az eddig kiszivárgott hírek szerint az alábbi intézkedések voltak a kormány asztalán:

5-10 millió forintos kamatmentes életkezdési kölcsön a fiataloknak.

További adókedvezmény, akár életük végéig szóló szja-mentesség a három- és többgyerekes anyáknak.

A főállású anyagság intézménye, ami azt jelentené, hogy például a négynél több gyermeket nevelők a mindenkori átlagbért megkapnák az államtól.

A "Családi Otthonteremtési Kedvezmény" kiterjesztése és átalakítása.

Valamilyen állami keretek között működő lakástakarék elindítása. Erről később dönt a kormány.

A családpolitikai lépések mellett az utóbbi hetekben többször szóba került egy gazdaságélénkítő terv is, könnyen lehet, hogy ennek elemeit is most ismerteti a kormányfő. A demográfiai programról Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csak annyit árult el a pénteki Kormányinfón, hogy a gyermekeket nevelőknek jelenthet további segítséget, illetve komoly háttérszámítások előzték meg költségvetési oldalról a lépéseket. Gulyás azt is elárulta, hogy a csomag már az idei büdzsét is érinti, részben átcsoportosítással, részben pedig a tartalék terhére biztosítják ehhez a fedezetet.

Portfolio.hu

 

Szerző: admin