Semmelweis Ignácra és a kézmosás fontosságára emlékeztet ma a Google
2020. március 21. 10:42
A Google Doodle március 20-án a világhírű magyar orvos, Semmelweis Ignác előtt tiszteleg. Semmelweis munkásságának felidézése különösen aktuális, hiszen a világ a kézmosás előnyeinek első felfedezőjeként ismeri, ezek az ismeretek pedig a COVID-19-járvány miatt most igazán létfontosságúak.

Semmelweist 1847-ben ezen a napon nevezték ki a bécsi közkórház szülészeti klinikájának vezető professzorává, ahol felfedezte és bebizonyította, hogy az orvosoktól megkövetelt kézfertőtlenítés jelentősen csökkenti a betegségek terjedését.

Az 1818. július 1-jén, Budán született Semmelweis a bécsi egyetemre jelentkezett, hogy orvosdoktori diplomát és szülészmesteri oklevelet szerezzen. A 19. században, amikor megkezdte munkáját a bécsi közkórházban, egy titokzatos és ismeretlen fertőzés, a gyermekágyi láz okozott kiugróan magas halálozási rátákat a frissen szült  anyák körében Európa-szerte. 

Semmelweis nagy elhivatottsággal kereste ennek okát. Alapos vizsgálat után rájött, hogy a kór egy fertőzés következménye, és a fertőzést az orvos keze terjeszti a korábbi műtétek és boncolások után az anyákra. Kötelezte az orvosi személyzetet, hogy mossanak kezet a betegek vizsgálata előtt, aminek eredményeként a fertőzések száma zuhanni kezdett az osztályán.

Sajnos kezdetben kollégái közül sokan szkeptikusak voltak Semmelweis elgondolásával kapcsolatban. Higiéniai ajánlásait évtizedekkel később a „kóroktanelméletének” széles körű elfogadása révén érvényesítették. 

QUBIT.HU

 

Szerző: admin