Szájer József megválik a diplomata-útlevelétől
2021. január 5. 14:20
A botrányba keveredett egykori fideszes EP-képviselő teljesen eltűnt a nyilvánosság elől: nem látták sem Brüsszelben, sem Budapesten.

Önként visszaküldi a diplomata-útlevelét Szájer József egykori fideszes EP-képviselő, aki korábban az ereszcsatornán át próbált elmenekülni egy általa "házibulinak" titulált brüsszeli partiról.

A diplomata-útlevél visszaadásáról a Blikk írt, miután sokadik kérdésükre a Külgazdasági és Külügyminisztérium megerősítette azt. A tárca azt ugyanakkor nem közölte, ez pontosan mikor történhet meg, de a válasz alapján feltehetően a közeljövőben megérkezik majd.

A diplomata-útlevél visszaadásával Szájert többé nem illeti meg a diplomáciai mentesség, ami azt is jelenti, hogy a belga hatóság lefolytathatja azt az eljárást, amit kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt indítottak a Fidesz volt EP-képviselője ellen. Szájer már a vele kapcsolatos botrány kipattanásakor tagadta, hogy a táskájában talált drog az övé lenne.

A belga ügyészség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem adott további tájékoztatást a volt fideszes ügyében, de a napilap emlékeztetett rá: kábítószerrel való visszaélés miatt 3 és 5 év közötti szabadságvesztést, illetve 8 ezertől 800 ezer euróig terjedő pénzbüntetést is kiróhat rá a belga bíróság.

A Blikk arról is ír, hogy Szájer József mostanra teljesen eltűnt a nyilvánosság elől, nem látták sem Brüsszelben, sem Strasbourgban, de még Budapesten sem.

A politikus már kiürítette az irodáit, leadta a kulcsait, az igazolványát, szavazókártyáját és a számítógépeit, de a közvetlen kollégái azt nem árulták el, hogy ezt személyesen tette-e.

- a szerk.

Tovább nyomoznak Szájer után

Belgiumban a kábítószer birtoklása bűncselekménynek számít, a kiszabható büntetés mértéke a törvényszegés súlyosságától függ.

Szájer József ügyében még tart a nyomozás - közölte hétfőn érdeklődésünkre a brüsszeli ügyészség, amely nem kívánt elárulni további részleteket. A volt fideszes EP-képviselő lemondott európai parlamenti mandátumáról, amely január 2-án meg is szűnt. Az expolitikust így már nem védi a mentelmi jog, amely egyébként is csak akkor illet meg egy képviselőt, ha a bűncselekményt hivatalos tevékenységének ellátása közben követi el.

Szájer Józsefet egy meleg szexpartiról távozóban kapta el a rendőrség Brüsszel belvárosában november végén. A hátizsákjában extasy tablettákat találtak, ezért kábítószer illegális birtoklása miatt azonnal eljárást indítottak ellene. A volt honatya tagadta, hogy drogot fogyasztott vagy birtokolt volna.

Belgiumban a kábítószer birtoklása bűncselekménynek számít, a kiszabható büntetés mértéke a törvényszegés súlyosságától függ. Az elkövető megúszhatja rendőrségi figyelmeztetéssel, vagy bírság megfizetésére kötelezhetik, amelynek összege ezertől százezer euróig terjedhet, illetve börtönbüntetéssel sújthatják.

A rendőrség még a helyszínen 250 euró bírság megfizetésére kötelezte a szexorgia mind a húsz résztvevőjét, amiért megszegték a járványügyi korlátozásokat.

Halmai Katalin (Brüsszel)

 

Szerző: admin