Szinetár Dóra drámai vallomása
2017. október 6. 10:34
Egy genetikai vizsgálat során derült ki, hogy Szinetár Dóra kisfia Down-szindrómás - írta exkluzív cikkében a Hot! magazin. Alább változtatás nélkül közöljük Szinetár Dóráék közleményét.

"Hogy elébe menjünk a félreértéseknek és a találgatásoknak... és hogy megakadályozzuk - bár ezt nem nagyon lehet - a “hűha!”, “tragédia”, “dráma”, “micsoda szörnyűség”, szalagcímeket, az általunk továbbra sem kért, rólunk szóló bulvár-cikkek felett.

A napokban egy genetikai vizsgálat eredményeképpen - amit a kórházi gyermekorvosunk javaslatára készíttettünk - megtudtuk, hogy Benjamin babánk fizikailag teljesen egészséges, és bár úgy tűnik csak egy enyhe fokozatban, de Down-szindrómás. A várandósság alatt nem csináltattunk semmilyen erre vonatkozó szűrővizsgálatot az ultrahangokon kívül, mert a baba “kiszűrése”- életének elvétele - egy esetleges Down-szindróma esetén sem volt számunkra opció.

Mindig is úgy gondoltuk, ha a Jóisten úgy dönt, hogy egy Down - os emberkétől kell tanulnunk szeretetet és elfogadást, akkor így kell lennie.

Ezt most is így gondoljuk.

Csodálatos családunk van, ahogy a szüleinktől mindig is szeretetet és elfogadást tanultunk, ezt tanítjuk a gyermekeinknek is, akik végtelen szeretettel reagáltak a hírre, és ha lehet, még nagyobb imádattal néznek a kisöccsükre.

Arra jutottunk, hogy egy újabb közös feladatot kaptunk, és ebből is a legjobbat fogjuk kihozni, elsősorban a gyermekeink boldogságát szem előtt tartva. Ahogy azt tettük eddig is.

És mindeközben borzalmasan büszkék vagyunk a mi legkisebb gyönyörű kicsi babánkra is, és tudjuk, hogy jobb helyre nem is kerülhetett volna. Így teljes a családunk, ezzel az édes, igazi kis szeretet-gombóccal.

Ha bárki gondol ránk Vele kapcsolatban, kérjük, hogy így tegye, sopánkodásnak és sajnálkozásnak semmi helye nincs, Benjamin az életünk egyik legszebb ajándéka, és mi igyekszünk méltónak lenni a feladatra, hogy felnevelhessük.

Ezúton kérjük a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a döntésünket, miszerint ebben a témában csak és kizárólag mi - Benjamin szülei -  kívánunk nyilatkozni, azon túl ezzel a témával ne foglalkozzanak!

Továbbá a fenti írás felhasználását, csak annak teljes terjedelmében való idézésének esetében engedélyezzük.

Szinetár Dóra és Makranczi Zalán

***

"Hahó Világ! 

Tisztelettel jelentem, megérkeztem! Nevem Makranczi Benjámin, és vasárnap este láttam meg a napvilágot, illetve holdvilágot Anyukám és Apukám, meg persze a tesóim és nagyszüleim legnagyobb boldogságára. Dr. Siklós Pali bácsi szülészorvos, és Csűrös Erzsike szülésznő hihetetlen szeretettel, és valódi figyelemmel csodálatosan segítettek nekem, meg Anyának, első nagy utam megtételében, Apa pedig együtt lélegzett velünk végig, amíg a vízből vízbe megérkeztem, szerető, odafigyelő, igazán otthonos környezetben. Gyengéden születtem, valóban, ahogy ők mondják itt a kórházban, így Anya is nagyon jól van, megyünk is már haza! 

Mindenkinek szép napot, és boldog életet! 

Üdvözlettel: Benji

***Szinetár Dóra nem felelőtlen, hanem logikus döntést hozott – állítja a szakértő

"Nem akarta magát stressznek kitenni, boldog babavárásra vágyott. Minden szülőnek törvény adta joga megtartani a babát, ahogy megszakítani is a terhességet" – vélekedik a Down Dada Sortárs Segítő Szolgálat vezetője. Steinbach Éva erről a borsonline.hu-nak beszélt.

Mint azt csütörtökön megírtuk, egy genetikai vizsgálat során a napokban derült ki, hogy Szinetár Dóra kisfia Down-szindrómás. A színésznő és férje, Makranczi Zalán közleményükben megírták, hogy nem kértek szűrést a várandósság alatt , mert egy pillanatig sem volt opció, hogy elvegyék a magzat életét.

A borsonline.hu megkeresett egy szakértőt, aki úgy fogalmazott:

Megértem a döntésüket, hogy nem akarták előre tudni.(?!- a szerk.)

Negyven év fölött valamivel nagyobb a kockázata a Downnak, de sokan azért nem vállalják a szűrést, mert így is, úgy is vállalják a babát. Hatszázból egy lesz Down-szindrómás szűrés nélkül, szűréssel nyolcszáz-ezerből egy. Ultrahangos vizsgálaton mindenki részt vesz, azzal ki lehet zárni a szervi problémákat, komoly szívbetegséget.

De vannak olyan esetek is, hogy felmerül a Down gyanúja, magas a kockázat, aztán megszületik a gyerek és mégsem az.

Ez nem ritka!

Akik nem ismerik az ilyen genetikai rendellenességgel élőket, azt hihetik, nehezebb velük az élet, mint az egészséges gyerekekkel, illetve felnőtt korukban bizonytalan a jövőjük.

Enyhén szólva...

- a szerk.

 

Szerző: admin