Több mint 336 ezer külhoni magyar szavazhat idén április elején
2018. február 5. 11:27
Nagyon sok szavazat érkezhet az április 8-ára kiírt országgyűlési választáson a külhoni magyaroktól, írja a Magyar Nemzet.

Hónapok óta tart a regisztrációs kampány, főleg Erdélyben és a Vajdaságban.

Már 336,5 ezer a száma azoknak a külhoni magyaroknak - vagyis akiknek nincsen magyar lakcímük - de már névjegyzékbe vett választópolgárok.

Ez 20 ezer választóval több, mint 3 héttel ezelőtt volt.

A 2014-es parlamenti választás idején 193 ezren regisztráltak a határon túlról. Alacsony akkor volt az aktivitás.

A Magyar Nemzet munkatársa úgy látja: a kivándorolt magyarok nem ilyen aktívak.

***

Bővebben

Több mint 300 ezer külhoni szavazó regisztrált már az idei választásra

Nagyon sokan szavazhatnak az előzetes számok alapján külföldön. A regisztráció már hónapok tart, kampányolnak is ennek érdekében, főként Erdélyben és a Vajdaságban.

A Magyar Nemzet szerint leginkább a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Vajdasági Magyar Szövetség sietett az Orbán-kormány segítségére, és a Nemzeti Választási Iroda kimutatása szerint ennek meg is van az eredménye.

2014-ben 193 793 külhoni magyar regisztrált, ez a szám most 336 500 körül jár – és dinamikusan növekszik, mert a szám január elején 319 ezernél járt.

A kivándorolt magyarok ezzel szemben nem annyira aktívak, igaz, ők levélben nem, csak a külképviseleteken szavazhatnak.

Eddig alig 3187-en vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, a legtöbben – 427-en – Londonban.

hvg.hu

A helyettes államtitkár San Fransiscóban a cserkészekkel kampányolt

A cserkészség életforma és elköteleződés, olyan jellemformáló erő, mellyel a közösség tagjai a nemzeti kultúrát, hagyományt és identitást egészen gyermekkortól őrzik – hangsúlyozta dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szombat este, a 45. alkalommal megrendezett magyar cserkészbálon San Franciscóban.

Az MTI tudósítása szerint a helyettes államtitkár úgy véli: a cserkészek őrző-védő tevékenysége az anyaországtól több ezer kilométerre élő magyarság fennmaradásának biztosítéka.

A cserkészcsoportok mellett fontos kiemelni a Magyar Katolikus Misszió és a San Francisco Környéki Magyar Iskola áldásos tevékenységét is, amelynek tagjai nagyban hozzájárulnak a magyar kultúra virágzásához az Amerikai Egyesült Államok nyugati partján – hangsúlyozta Szilágyi Péter.

A helyettes államtitkár a továbbiakban arról beszélt, hogy mivel a magyar kormány 2010 óta „biztos hátországként” áll a diaszpóra magyarsága mögött, ahhoz, hogy ez a jövőben is így maradjon és a „megkezdett munka folytatódjon”, fontos, hogy a külhonban élő magyarok is hallassák hangjukat a közelgő magyarországi országgyűlési választásokon.

szerzőnarancs.hu

 


Szerző: admin