Több újdonságot is hozott a kormányellenes tüntetés
2018. április 15. 14:03
Rengeteg embert mozgatott meg a múlt heti választás utáni első kormányellenes tüntetés Budapesten. A tömeg az Operánál gyülekezett, innen indultak át az Andrássy-Bajcsy-Zsilinszky-Alkotmány utca útvonalon a Kossuth térre.

Tele volt a Kossuth tér, egységes ellenzéket követeltek és folytatást ígértek a tüntetők

A több tízezres becsléssel nagyon nem lőhetünk mellé, de a tömeg nagyságát az jelzi igazán, hogy a Kossuth tér már nagyjából megtelt, amikor a menet vége még mindig az Operánál tartott.

A Kossuth téren többen is beszédet tartottak. A korábbi tüntetésekkel ellentétben most - a kormányellenességen túl - volt konkrét üzenet is: új parlamenti választást, teljes ellenzéki összefogást és együttműködést kezdeményeztek és követeltek a felszólalók, akik jövő szombatra újra tüntetést hirdettek.

A beszédek összesen körülbelül 50 percig tartottak, utána arra kérték a tüntetőket, hogy emeljék a magasba a telefonjaikat, és ezzel is üzenjenek az ellenzéki pártoknak, hogy csak közösen van esély!

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester - bár ott volt személyesen is - levélben üzent a tüntetőknek.

Azt írta, el kell kezdeni építkezni, de nem ezzel az ellenzékkel.

A tömeg gyakran skandálta, hogy "Orbán, takarodj!", "Viktátor!" illetve, hogy "Mi vagyunk a nép, mi vagyunk a többség!".

A tüntetés - a kormánymédia előzetes hergelése ellenére - békés volt, a tömegben az összes ellenzéki pártból voltak politikusok.

Ez is egy újdonság a korábbiakhoz képest: MSZP-s, jobbikos, liberális és kiábrándult jobboldaliak is együtt tüntettek. Ott volt Vona Gábor, Karácsony Gergely, Kunhalmi Ágnes, Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Fodor Gábor, Juhász Péter is.

Több külföldi város magyarjai -  ahatárontúli magyarok - is tüntettek szolidaritásból.

Kárpáti Márton

Fotó: Huszti István

 

 

 

Szerző: admin