Top öt magyar étel, külföldi szemmel
2018. augusztus 19. 16:27
Mint minden nemzetnek, a magyaroknak is vannak olyan ételei, amik világhírnévnek örvendenek.

 Amikor Olaszországba látogatunk, pizzát vagy spagettit rendelünk az éttermekben, Japánban a sushi a jellegzetesség, a franciáknál a csiga vagy a croissant, az oroszoknál a blincsiki vagy éppen a borscs, Amerikában a hamburger, a norvégoknál pedig a különféle halakból készült ételek.

De mi a helyzet a magyarokkal?

Ha a magyar gasztronómia kerül szóba külföldi barátainknál, egytől-egyig mindenki a gulyáslevest említi, amit nagyon sokféleképpen, már-már néha pörköltszerű sűrűséggel készítenek sok helyen. Nekem nincs olyan külföldi ismerősöm, aki kóstolta volna és ne szeretné ezt a híres nemzeti ételünket, amit eredetileg marhapásztorok készítettek.

Őszintén megmondom, ha külföldi ismerősöket várok vendégségbe, én is mindig főzök ilyen levest, hiszen tudom, hogy számítanak rá, hogy ezzel fogadom őket.

Másik híres ételünk a körözött, ami tökéletes vendégváró. A külföldiek szerint ez a magyar humusz. Na, a humuszhoz maximum annyi köze van, hogy kenni lehet. Múltkor pont mondták nekem, hogy nagyon érdekesnek tartják, hogy a pirospaprikát, mint fő magyar fűszerünket, szinte bármibe képesek vagyunk belecsempészni és mégis minden egyes étel ennek ellenére újat mutat nekik.

Nem tévedtek, hiszen mind például a paprikás csirke, paprikás krumpli, a halászlé, a körözött is tartalmaz pirospaprikát és gyakorlatilag majdnem minden, ami magyar. Le is vonták a tanulságot:

A pirospaprika nálunk olyan, mint az olaszoknak a bazsalikom

És ez így is van jól.

Nekem is van ám személyes kedvencem, ami szintén előkelő helyet kap a top magyar ételek ranglistán.

Ez a lángos.

Na ugyan pirospaprika nincsen benne, de rajta annál több reszelt sajt, fokhagyma és tejföl van. Emlékszem amikor Amerikában éltünk a családommal, ellátogattunk Mexikóba és a legnagyobb meglepetésemre találkoztam lángos árussal.

A sok paprikával, paradicsommal készülő lecsó ugyan ratatouille néven a franciáknál is népszerű, de mégis a magyarokat illeti az elismerés érte. Ez a fogás is a hagyományokhoz hűen bográcsban készül, ami elképesztően hangulatos.

Igazi kuriózumnak számít nálunk a szaloncukor, amire a külföldiek mindig érdekes szemmel tekintenek, de annál jobban szeretik.

,,Apró bonbon-ok egy fán?! „ Néztek ránk furcsa szemmel tavaly a barátaink az ünnepi látogatásuk során. Aztán rájöttek, hogy mennyire klassz dolog nem megszokott módon a fáról csipegetni a desszertet, a nap bármely időszakában és nem az angol pudingot eszegetni az asztalnál.

Ma már nagyon sok ízváltozata létezik a szaloncukornak, marcipános-gyümölcsös kombinációk, mákos, mézeskalácsos, zselés..stb. Hát igen.. kreatív nemzet a miénk. Egy azonban biztos, ezek nélkül az ételek nélkül nem létezik a magyar konyha és ez így is van jól!

Marton Adrienn

 

 

Szerző: admin