Trump: Orbán Viktor kemény, de tisztelt ember
2019. május 14. 13:28
Magyar idő szerint 16.15-kor szállt le Orbán Viktor gépe Washingtonban. A miniszterelnök írt a vendégkönyvbe, majd negyedórás megbeszélést tartottak Donald Trumppal, utána pedig közös sajtónyilatkozatot tartottak.

A miniszterelnököt magyar idő szerint este 8 órakor fogadta Donald Trump a Fehér Házban.

Helyszíni tudósítónk szerint a biztonsági ellenőrzésen pár percet el kellett időznie Orbán Viktor konvojának, így nem pontosan kezdődött a megbeszélés. 

Az M1 szerint Orbán a protokollnak megfelelően beírt a vendégkönyvbe, majd negyedórás megbeszélést folytattak Trumppal. 

Közösen tartott sajtótájékoztatójukon Trump azt mondta, megtiszteltetés, hogy a Fehér Házban van Orbán Viktor, aki „rendkívül jó munkát végzett sok szempontból, ezt pedig Európa-szinten tisztelik”. Az amerikai elnök arról beszélt, ahogy ő is, Orbán Viktor is sokakban ellentmondást vált ki.

Beszélnek a NATO-ról és a kereskedelemről, valamint kicsit megismerték egymást – folytatta Trump. Méltatta Trump azokat az erőfeszítéseket is, amelyeket a magyar kormány tesz az illegális migráció ellen, és leszögezte, hogy Európában ez óriási problémát okoz.

Orbán Viktor megköszönte a meghívást. "Örülök, hogy ismét itt lehetek, és megint fiatal lehetek, hiszen 20 éve volt, hogy utoljára itt voltam” - folytatta a miniszterelnök. Orbán elmondta, hogy büszkék arra, hogy sok magyar hozzájárult az Egyesült Államok rendkívüli fejlődéséhez. Nagy várakozásai vannak a megbeszélésekkel kapcsolatban, hiszen hasonló a megközelítésük sok témában: példaként hozta a bevándorlást és a keresztény közösségek helyzetét.

A demokratikus reformokat érintő kérdésre válaszolva a magyar miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a kormány a 2011-ben kidolgozott új alkotmány alapján dolgozik.

Trump kiemelte, hogy Orbán nagyszerű munkát végzett a keresztény közösségek védelmének érdekében.

Orbán Viktor kemény, de nagyon tisztelt ember. Jó dolgokat tett az emberekért, főleg a bevándorlás ellen - fogalmazott az amerikai elnök. 

A sajtótájékoztató után elkezdődött a két delegáció közötti tárgyalás. 

21 év után

A második Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépése óta most először tett hivatalos látogatást a magyar kormányfő az Egyesült Államok elnökének rezidenciáján. A magyar-amerikai kapcsolatok rég nem látott mélypontra zuhantak 2014-ben. Ekkor az adóhatóság akkori elnöke a kitiltási ügy miatt látogatott el az amerikai nagykövetségre. A két ország közti feszültség Donald Trump hivatalba lépése után sokat enyhült. Orbán Viktort így 21 év szünet után ismét meghívták a Fehér Házba.

atv.hu

Fotó: Reuters

 


Szerző: admin