Vérből mutatja ki a rákot egy új hazai fejlesztés
2022. szeptember 20. 17:38
Lehetővé teszi a nagyon korai fázisban lévő tumoros elváltozások vérből való kimutatását egy új orvosdiagnosztikai eljárás, amelyet hazai kutatók fejlesztenek. A módszer utat nyit a leghatékonyabb egyénre szabott terápiák alkalmazásához.

Az európai országok közül Magyarországon a legmagasabb a tumoros megbetegedésekből fakadó halálozási arány.

Mivel a rákos megbetegedés sikeres kezelése tükrében különösen fontos a gyors diagnózis, a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) kutatócsoportja a Szegedi Tudományegyetemmel közösen olyan új eljárást fejleszt, amely a levett vérben lévő 21 ezer génből képes olyan egyedi mintázatot előállítani, amely alapján kimutatható a tumoros elváltozás jelenléte.

Minden korábbinál segíthet kimutatni különböző rosszindulatő daganatokat egy új diagnosztikai eljárás. 

Az innovatív eljárásban az egyedi, a daganatos betegekre jellemző genetikai mintázatot rávetítik egy nagyobb számú populáció géntérképére, így az egészséges csoporttól való eltérések azonnal kimutathatók. A kísérleti fázisban lévő projekt az emlőrák és melanóma betegségcsoportok esetében 85 százalékos megbízhatósággal működik, így hatékonyabb a jelenleg elérhető képi diagnosztikai eljárásoknál.

„Ráadásul akár a felére is csökkenhet a diagnosztizálás ideje, ami jelentősen javíthatja a páciensek gyógyulási esélyeit” – hívta fel a figyelmet közleményében a HCEMM.

Az idehaza folyó, de nemzetközi együttműködésen is alapuló projekten 15 kutató dolgozik, köztük francia, görög, amerikai és svéd tudósok.

A HCEMM kutatási projekt fókuszában a transzlációs medicina, vagyis az alapkutatási eredmények klinikai alkalmazásának elősegítése és a nemzetközi értékelési rendszeren alapuló tudományos kiválóság biztosítása áll. A projektet az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programja finanszírozza.

A HCEMM intézményi költségvetése 2024-ig megközelíti az 55 millió eurót.

HáziPatika.com

 

 

 

Szerző: admin